Spring naar inhoud

BRIEF AAN EX-KLASGENOOT JAN DEN DEKKER 31 DEC. 2003

april 21, 2019

BRIEF AAN JAN DEN DEKKER 31 dec. 2003

 

Hallo Jan,

Ik wist van dat verkeersongeluk dat je bijna het leven heeft gekost via een tante van mij die het in de krant had gelezen en begreep toen dat het heel ernstig was. Het is bewonderenswaar dig hoe je er mee om gegaan bent en je hebt gehandhaafd in het leven. Menigeen was er met kop en kont fysiek en psychies voor goed aan onder door gegaan. Chapeau dus!

Die tocht naar Santiago; dat is ook niet niks! Wat bewoog je om die beroemde tocht te ma ken? In een pension hier in de buurt kwamen we eens een bepakte en berugzakte Compostella ganger tegen, compleet met grote schelp op zijn borst. Wat het actief beheersen van de Franse taal betreft; ook wij hebben, net zoals jij mailde, als we naar drie weken Nederland zijn ge gaan, weer even moeten om schakelen naar het Frans als we hier terug zijn. Het gaat rede lijk genoeg om ons begrijpelijk te maken en de mensen hier zijn heel geduldig en vriendelijk, zo’n beetjes als 60 jaar geleden in Nederland. Ik ben wel bek af als ik een hele avond met een be vriend Frans echtpaar heb zitten kletsen onder het genot van vele glazen Bordeaux. Twee maal per jaar zijn we even terug in het druk-ke vaderland en dat wil ik wat mijzelf betreft terug brengen tot één keer omdat ik geen familie heb aldaar dus en dat is ook weer lekker rustig aan de andere kant.

De een jaar oude baby die nu met onze dochter en haar man bij ons zijn is een uiterst gemak kelijk vrolijk kind en dus is het lachen geblazen. Onze drie katten zijn er wat onwennig mee en bang voor het kleine wurm dat soms een krachtig geluid (en nog krachtiger lucht) ver spreidt. Ik begin er een beetje aan te wennen om die kleine aan te raken of beet te pakken. Wist in het begin echt niet wat ik er mee aan moest. Ik ben niet zo’n Sin-terklaasachtige opa van op schoot zitten en paardje rijden. Vrijdag ver-trekken ze weer want hun werk roept. Gistermiddag wat gezaagde boomstammen van een meter met Ina en schoonzoon opgehaald met on-ze autos en dat is een toer want ze liggen vierhonderd meter ver in een moeilijk begaanbaar bos op tien kilometer afstand van ons huis. Ik word er niet echt blij van maar het moet want er is voor betaald. We schatten het op ongeveer veertig ritten met onze bestel oto. Totaal een 12 kubieke me-ter waarvan we nu drie binnen hebben. Werken in de buitenlucht is ge-zond zeggen ze.

Gisteravond even met zijn allen naar Henny Huilman, pardon, Huisman, gekeken en ik moet zeggen; het viel me 100 % mee. Als ik iemand altijd als supersoftie heb ingeschat was het deze meneer wel.

Als ik dat zo lees in jouw mail heb jij wel een erg otoritaire pa gehad, zeg! Zwemmen om ze ven uur. Niet te kort. Ik geloof trouwens dat je niet te veel eisen aan je kinderen moet stellen. Ik vind het belangrijk dat ze zich happy voelden op de school waar ze op zaten en zelf mochten kiezen. Wel heb ik altijd tegen onze dochters gezegd: ons huis is geen hotel, je zorgt dat je om zes uur thuis bent of je belt waar je blijft eten, we willen weten waar en met wie je uit hangt, geen vriendjes blijven slapen want we hebben toevallig geen bordeel, geen soft drugs of sigaretten in huis en verder is het naar school of werken. Minimum eisen dus. Jammer ge noeg waren ze alleen in fitness en aerobics geïnteresseerd en natuurlijk zwem-men, want dat is een must. Ik had graag gezien dat ze een vechtsport hadden gedaan want dat vormt je karakter tot en met, ook voor meisjes. Ik heb met graagte karate en bokstraining gedaan als tegenhanger tot het supersofte overgevoelige kunstenaarsgedoe. Dat is me door de kolle-gaatjes niet altijd in dank afgenomen.

Vanmiddag zijn we even naar Clamecy geweest, een dorp op 26 km. afstand waar we wat antiek hebben gekocht, o.a. vier dikke boeken met  honderden 19-e eeuwse gravures, oude prent en, voor de spotprijs van 65 euro. Kommermaarresom in Nederland.

Ik was heel verrast via schoolbank van Hans Laurentius en jou te horen. Ben je van plan naar midden Frankrijk te komen, al of niet op doorreis, van harte welkom. Ruimte genoeg hier!

hartelijke groet,

Fred van der Wal

From → Zonder categorie

Geef een reactie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: