Spring naar inhoud

Tessa de Loo en nog anderen beweerden ooit eens in de Haagse Post dat zij “onmiddellijk” konden zien of een literaire tekst op de computer was geschreven of op de schrijfmachine, want het zou zielloze computertaal opleveren. Ik kan mij een zelfde domme visie voor stellen van auteurs die met de ganzenveder of pen schreven toen de schrijfmachine zijn intrede deed

februari 11, 2018

HEEFT DRS. HUUB MOUS DE VOORMAN VAN DE NOUVEAU ROMAN ROBBE-GRILLET VOOR OGEN MET ZIJN VOORNE-MEN EEN ROMAN TE SCHRIJVEN OVER SCHRIJVEN?

Zie ook: De experimentele traditie in de Nederlandse literatuur vanaf het einde van de negentiende eeuw. Onderzoek naar literatuur die bewust afwijkt van de gangbare conventies en op zoek gaat naar formele vernieuwing.

Over de First Draft van een roman.

Het moet in één keer goed?

Louis Couperus beweerde dat hij zijn werk al bijna compleet in zijn hoofd had voordat hij de pen op papier zetten. Zij waren daarin echter uitzonderingen.

Schrijven kan niet zonder inspiratie

Passief wachten op inspiratie is een zinloze bezigheid. Meestal doen de belangrijkste momenten van inspiratie zich voor tijdens het schrijven.

Schrijven kan alleen met de pen, beweren sommige conservatieven.

Schrijvers van het zogenaamde first draft-type menen erop te kunnen vertrouwen dat wat ze op papier zetten niet veel revisie vergt. Maar voor schrijvers langdurig aan een tekst sleutelen, is de tekstverwerker een uitkomst.

Fred van der Wal: Kunstenaars zijn doorgaans geen non conformisten, maar trendvolgers. Jaren geleden toen de tekstverwerker zijn intrede deed, verzetten een aantal schrijvers zich tegen dit ideale opslag- en verwer-kings medium. Tessa de Loo en nog anderen beweerden ooit eens in de Haagse Post dat zij “onmiddellijk” konden zien of een literaire tekst op de computer was geschreven of op de schrijfmachine, want het zou zielloze computertaal opleveren. Ik kan mij een zelfde domme visie voor stellen van auteurs die met de ganzenveder of pen schreven toen de schrijfmachine zijn intrede deed.

Schrijven over schrijven; zweven tusssen pleonasme en tautologie.

DE GEVAREN VAN SCHRIJVEN OVER SCHRIJVEN BEDREIGEN OOK ONZE ACADEMICUS DRS. HUUB MOUS DIE EEN ROMAN WIL SCHRIJVEN OVER SCHRIJVEN…

Mark Ravenhill. The Guardian, Maandag 29 september 2008:

Schrijvers die schrijven over het schrijven zitten vast in een doodlopende straat. Waarom niet naar buiten GETROKKEN en ERVAAR de wereld? De paden op de lanen in.

HET GEVAAR DAT IEMAND BEDREIGDE DIE ONDER DWANG EEN AUTO WILDE OVER SCHRIJVEN…

Man gedwongen mee om auto over te schrijven – Binnenland | Het …

http://www.telegraaf.nl/…/__Auto_overschrijven_onder_dwang__.h…Delen

25 aug 2012 –

De politie heeft zaterdag in Rosmalen twee mannen opgepakt omdat ze een andere man tegen zijn wil hadden meegenomen om zijn auto om de auto over te schrijven …

Fred van der Wal: Ik denk er over om een roman te schrijven over een man die door twee mannen gedwongen wordt over een auto te schrijven.

Titel : Strafwerk. Automatismen.

Gerelateerd

TOT MISLUKKEN GEDOEMDE POGING VAN HUUB MOUS OM DE NOUVEAU ROMAN NOG EENS DUNNETJES OVER TE DOEN

In “literatuur”

Schrijven schrijvers over schrijven dan ligt mislukking op de loer

From → Zonder categorie

One Comment
  1. fredvanderwal permalink

    Dit is op Fredvanderwal's Weblog herblogd.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: