Spring naar inhoud

GRONINGSE KUNSTSCHILDER X PROBEERDE MIJ MET MANIPULATIEVE MAILS (IN SAMENWERKING MET HENK HELMANTEL?) TE MISLEIDEN? WAAR OF NIET WAAR?

februari 11, 2018

GRONINGSE KUNSTSCHILDER X PROBEERDE MIJ MET MANIPULATIEVE MAILS TE MISLEIDEN

Recent ontving ik enkele manipulatieve mails van de Groningse kunstschilder X, een kunstenaar die schildert in de stijl van Jan Mankes.  Volgens eigen zeggen exposeerde X zijn werk bij de Groninger Henk Helmantel, die inderdaad zo nu en dan bevriende kunstenaars een expositie aanbiedt, (uiteraard niet Fred van der Wal, ie hij als zijn grootste vijand beschouwt en een mail deed toekomen met de vermelding dat eerst genoemde ‘een zielige jongen’was ) maar had hij zo’n hekel aan Helmantel dat hij de opening van de tentoonstelling maar niet bezocht in zijn monnikspij om te voorkomen dat hij een woede aanval zou krijgen. Een eigentijdse schilder van de manlijk kunne kan beter in een BeHa, jarreltelgordel, tangaslipje en nylons op pumps rond lopen.

Schilder X zou maar drie jaar lagere school gevolgd hebben volgens zijn mails en dyslectisch zijn. Om deze claims te onderstrepen schreef hij mails met een groot aantal spel-en stijlfouten.

Ik begon al snel na twee mails van de Groninger feestneus X enig  argwaan te krijgen en controleerde zijn biografische gegevens. Meneer had maar liefst drie academies richting Vrije Schilderkunst afgelopen waar hij tien jaar over deed om uiteindelijk uit commerciële motieven Jan Mankes te imiteren. Een hele prestatie. Zijn werk is in reproductie  verkrijgbaar bij de mij niet welgezinde kunstkaarten uitgever “Art Revisited” waar ook Henk Helmantel vertegenwoordigd is. Ex- directeur van deze uitgeverij, de stijl gerefomeerde drs. Hans van Seventer, bevriend met henk helmnatel en mogelijk ook met X  is Fred van der Wal sinds 1976 vijandig gezind.

De kunstscholen die de voor dyslectisch  doorgaande meneer X heeft afgelopen zijn de volgende:

Kunstnijverheidschool te Delft (1964 – 1967)

Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst te Den Haag (1967 – 1970)

Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te ′s-Hertogenbosch (1970 t/m 1973)

Om mij hoogst waarschijnlijk uit te lokken zond hij mij mails waaruit zijn (gespeelde) minachting voor Henk Helmantel moest blijken. Het ligt voor de hand dat schilder X samen met de stijl gereformeerde Henk Helmantel mij een loer wilde draaien.De Nederlandse realistische schilders zijn doorgaans gefrustreerde, bangelijke burgermannetjes en onappetijtelijke kunstnijverheidsjuffrouwen.

Hierbij de mails die ik van grappenmaker X ontving:

8 feb. (3 dagen geleden)
———- Doorgestuurd bericht ———- Van: X@gmail…
Fred van der Wal <fredvander.wal@gmail.com>
8 feb. (3 dagen geleden)
aan X

Dag X,

Het is weer lachen met ons gereformeerd orakel uit Westeremden. Dank voor je reactie. Waardeer het ten zeerste. Een van de weinige realistische schilders die het lef heeft zich uit te spreken. Bijzonder!!!

 

met hartelijke groet

 

Fred van der Wal

 

Op 8 februari 2018 om 09:19 schreef  < X@gmail.com>:

8 feb. (3 dagen geleden)
zijn allemaal komt likkers om maar in begrijpelijke taal te blijven een groet…
Fred van der Wal <fredvander.wal@gmail.com>
8 feb. (3 dagen geleden)

Hai X

 

Hoe komt het dat jij dat door hebt???????

groetjes Fred

 

Op 8 februari 2018 om 11:39 schreef <X@gmail.com>:

8 feb. (3 dagen geleden)
modat ik een ongeloofelijke neus heb voor niet recht door zee te zijn Op 8 fe…
Fred van der Wal <fredvander.wal@gmail.com>
9 feb. (2 dagen geleden)

ik wil ook zo’n neuszo lang die neus maar niet verneukt is

 

Op 8 februari 2018 om 17:06 schreef X@gmail.com>:

9 feb. (2 dagen geleden)
die zijn verkrijgbaar in de feest winkel Op 9 februari 2018 om 10:33 schreef …
9 feb. (2 dagen geleden)
Ik heb net Ype koopmans bericht dat ik het niet begrijp dat hh bij de schilde…
Fred van der Wal <fredvander.wal@gmail.com>

Ik heb net Ype koopmans bericht dat ik het niet begrijp dat hh bij de schilders hangt in museum morre of het moet zo zijn dat ze hh als publieks trekker hebben dan begrijp ik de elende wel .

9 feb. (2 dagen geleden)

Ja dat zal wel de keuze zijn  van Museum More….HH als publiekstrekker….

 

Op 9 februari 2018 om 10:48 schreef  <X @gmail.com>:

Fred van der Wal <fredvander.wal@gmail.com>
9 feb. (2 dagen geleden)

Die Henk organiseerde niet zo lang geleden een crowd funding “om zijn tentoonstelling mogelijk te maken”. Helmantel stond op de Quote lijst van miljonairs indertijd….goed voor 15 miljoen cash

 

Op 9 februari 2018 om 19:41 schreef Fred van der Wal <fredvander.wal@gmail.com>:

9 feb. (2 dagen geleden)
Ik heb van toe Koopmans een bericht dat hij het wel spannend vind hoe vinden …
9 feb. (2 dagen geleden)
Ja dat weet ik ik heb net het knevel helmantel gelul aan gehoord uitzending g…
Ja dat weet ik ik heb net het knevel helmantel gelul aan gehoord uitzending gemist mijn hemel hoe lult hij het aan me kaar de dood graver 9 feb. (2 dagen geleden)
Hey fret ik ben dislekties en schrijf vol fouten ik heb nog niet eens de derd…
Fred van der Wal <fredvander.wal@gmail.com>
10 feb. (1 dag geleden)

Het gaat om je werk van hoge kwaliteit en eigenheid is en of je dan wel of niet een school hebt doorlopen maakt niets uit. Helmantel een paar keer ontmoet, kreeg geen hoogte van hem. Zijn vrouw stuurde mij een mail dat ik ‘een heel zielige jongen’ ben omdat ik mij al heel lang negatief uitlaat over Helmantel. Ken ik haar? Ooit gesproken? Nee. Geeft allemaal niks. Het is prima als een collega van zijn werk kan leven, geen enkel probleem,ook niet in het geval Helmantel. Zijn gereformeerd gelul hoe de Here hem zegent staat me wel wat tegen…voor de rest maakt het me niet veel uit….als ik hem tegen kom behandel ik hem normaal als collega enals mens….waarom ook niet?

 

Op 9 februari 2018 om 19:53 schreef  X@gmail.com>:

19:08 (19 uur geleden)
aan mij

Dank Fret goed van je dat je er zo in staat een toffe groet

 

Op 10 februari 2018 om 11:38 schreef Fred van der Wal <fredvander.wal@gmail.com>:

 

De spelfouten en onsamenhangende boodschappen zijn gespeeld door artiest X.

 

 

Schilder X. maakt zich druk over het feit dat Helmantel zijn eigen werk kopieerde om commerciële redenen. Ik verwacht niet anders van de geldwolf Helmantel

 

Hierbij de in het Gronings dialect gevoerde verdediging van Helmantel voor zijn actie:

 

Henk Helmantel kopieert eigen schilderij: ‘Ik doch, verdikke hou mou’k der nou mit aan’

Links het origineel, rechts de kopie (Foto: Wiebe Klijnstra/RTV Noord)Links het origineel, rechts de kopie (Foto: Wiebe Klijnstra/RTV Noord)

Een kunstschilder die zijn eigen werk kopieert. Dat hoor je nooit. Henk Helmantel deed het wel. Per abuis had hij zijn schilderij, een stilleven gemaakt in het Rembrandthuis in Amsterdam, beloofd aan tentoonstellingen in Taiwan en Gouda.

 

‘Ik doch, hou mou’k der nou mit aan?’ vertelde de wereldberoemde kunstenaar uit Westeremden zondag in het Radio Noord-programma Noordmannen.

Rembrandt van Rijn

In het jaar 2000 verbleef Helmantel enkele weken in het Rembrandthuis ter ere van de reconstructie van de woning van Rembrandt van Rijn. Hij schilderde daar een stilleven met daarop een schaal met sierkalebassen en enkele flessen voor een open raam.

Dat schilderij van 1 meter hoog bij 1 meter 22 breed had hij per ongeluk beloofd aan beide exposities. Belofte maakt schuld dacht, Helmantel. Er stond hem maar één ding te doen:

‘Ik doch, ik moak der nog aine. Ik goa mie zulf kopiëren’.

Ik doch, ik moak der nog aine. Ik goa mie zulf kopiëren

Henk Helmantel

Veel plezier

Twee weken lang, meer dan acht uur per dag was hij er mee bezig. ‘Ik heb het aiglieks letterliek overnomen mor ook weer nait krampachteg’. Helmantel vertelt verder dat hij het met veel plezier deed. Ook vroeg hij zichzelf af of hij nog steeds kon wat hij in 2000 deed.

‘Woar ik ook benijd noar was. Hou vuilt dat?’ Het voelde goed want vorige week zette hij na dik twee weken werken zijn signatuur onder het tweede schilderij. Het origineel gaat naar de expositie in het Chi Mei Museum in Taiwan, het tweede naar Gouda.

Bekijk hier hoe Helmantel het origineel schildert, in 2000.

Is er nu ook verschil?

Wat iedereen wil weten is of er nu ook verschil is tussen de twee schilderijen. ‘Allint ain flezze heb ‘k eem wat hoger moakt, zodat e boven wat aans oetpiekt. Mor veur de rest is t zulfde en dat was ook mien bedoulen’, zegt Helmantel stellig.

 

Schilder X.:

8 februari om 13:42 ·

Helmantel praat over de ziel in z’n werk ? En maakt een copie van z’n eigen werk hoppa in een week of 2 met een ziel?

 

Schilder X

 

6 februari om 21:53 ·

 

Henk Helmantel viert begin 2018 zijn 50 jarig kunstenaarschap in Gouda, Gorssel en Taiwan. In Museum Gouda krijgt Henk Helmantel een grote overzichtstentoonstelling ‘Geloof, Harmonie en Stilte’.

Maar Helmantel kwam er achter dat hij zijn stilleven, dat gemaakt is in het Rembrandthuis in Amsterdam, beloofd heeft aan zowel het museum in Taiwan als aan Museum Gouda!

Hij wist geen andere oplossing dan het schilderij opnieuw te maken. En zo geschiedde. In twee weken tijd maakte hij een kopie van het stilleven ‘een schaal met sierkalebassen en enkele flessen voor een open raam’ uit 2000.

Het origineel gaat naar de expositie in het Chi Mei Museum in Taiwan, het tweede naar Museum Gouda.

From → Zonder categorie

One Comment
  1. fredvanderwal permalink

    Ik neem aan dat X mij misleidt met zijn verhaal over zijn dyslexie en zijn slechts 3. jaar lagere school.Zonder vooropleiding op HAVO niveau is het namelijk niet mogelijk een acaddemie te volgen. Mogelijk is wat zijn verhaal en kritiek op Helmantel betreft een en ander in elkaar gezet in samenwerking met de gereformeerde Henk Helmantel om mij uit te lokken. Ik kan mede delen geen enkele interesse in Helmantel te hebben, noch in zijn vriendjes of onappetijtelijke echtgenote. De discussie met X beschouw ik dan ook gesloten. Ik word niet graag gepiepeld door een collegaatje. Waarvan akte.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: