Spring naar inhoud

In de jaren 90 bezocht ik een lezing van POD uitgever Gopher in Leeuwarden. Ik zag onmiddellijk de grote potentie in van deze nieuwe soort van boeken publiceren

februari 10, 2018

Volgens Drehmanns ontbreekt het de uitgeverijen aan moed. ‘Het excuus van de crisis wordt allerwegen aangewend om een deerniswekkende geestelijke nivellering te rechtvaardigen’.

Fred van der Wal: In de jaren 90 bezocht ik een lezing van POD uitgever Gopher in Leeuwarden. Ik zag onmiddellijk de grote potentie in van deze nieuwe soort van boeken publiceren.

De doorgaans behoudende literaire critici O.A. Martin Ros maar ook anderen wezen in die jaren unaniem de POD methode af. Behoudend volkje. Conservatieve schrijvers die te onhandig waren om met een Wordprogramma te werken -het blijven artiesten niet waar- beweerden dat zij “onmiddellijk” konden zien of een boek geschreven was met een tekstprogramma of op een ouderwetse schrijfmachine. Vooronderstellingen die nergens op gebaseerd waren. Behoudend volkje die auteurs. Not my cup of Senseo.

Van jongs af aan bezocht ik bibliotheken. Ik begon daarmee op mijn zevende levensjaar in Amsterdam en ben daar nooit mee opgehouden. Woensdag- Zaterdagmiddag liep ik van uit de Utrechtsestraat zelfstandig naar de kinderbibliotheek gevestigd aan de Amstel in een sousterrain en was de eerst daar aanwezig en de laatste die er weg ging.

Bij fa. de Slegte zag ik de boeken van hele rijen Nederlandse auteurs. Bordewijk, van het Reve, Heeresma. Niet de eerste de besten.

Ik verliet deze ramsj boekenwinkels doorgaan met een gevoel van ontmoediging. De rijen winkeldochters imponeerden.

Ik schoof publiceren steeds verder naar de achtergrond, maar bleef schrijven. Enkele artikelen over beeldende kunst verschenen in een paar bladen en teksten bij exposities voor mijzelf of voor anderen schreef ik vanaf 1966 incidenteel.

In 2006 maakte mijn oudste dochter Misja mij opmerkzaam op het verschijnsel Weblog. Ik begon bij het Vkblog en kreeg vrijwel onmiddellijk grote tegenstand van de academisch gevormde webloggers.

Het was alsof je een kroeg binnen kwam waar een vaste cliëntèle besloten was elke nieuwkomer er uit te werken.

Ik laat mij niet snel ergens uit werken en bleef. Mijn verhalen en beeldend werk vielen slecht bij de internet redactie olv van GJ Bogaerts. Ook de moderatie en hoofd internet drs. G J Bogaerts stelde mijn artikelen niet bepaald op prijs. De vele mails hier over heb ik nog in mijn bezit. Een ijskoude correspondentie.

Eén weblogger besteedde heel wat tijd om mij te belasteren door musea, kunstenaars verenigingen, kunst websites, collegas en galeries op te bellen met een reeks leugens. Hij kreeg bijval van enkele academische webloggers die in deze ongeschoolde Limburger een evenknie zagen maar niet door hadden hoe de man met zijn niet afgemaakte lagere school zijn onbenulligheid trachtte te maskeren door een High Brow Cultureel Image op te houden.

Wisten die academici veel? Nee dat zijn vaak huiskamergeleerden die denken overal verstand van te hebben!

In de loop van de tijd is nog maar één verstokte opponent over gebleven die met de meest onzinnige, doorgaans lasterlijke mededelingen aan komt zetten over mij en mijn werk, ongetwijfeld omdat de man niets zinvols omhanden heeft. Twee oude meisjes staan aan zijn kant. Oud vlees gaat stinken. Je zult er mee gezegend worden. In 2009 publiceerde ik “Schrij-versblokkade”. Ik was 66 jaar oud. Een (te) laat debuut. Na 2009 nam ik deel aan diverse publicaties. Mijn tweede boek “Bestrijd het leed dat Huub drs. Mous heet” rekende onmiddellijk op een bedreiging met “juri-dische maatregelen” te nemen door academicus Mous. Ik raadde hem aan door te zetten. Goede reclame voor mijn boek. Hij zag er maar van af. Eén dezer dagen is mijn nieuwe boek “Geen woord teveel” af. 270 pagina voor de fijnproevende fan. Een kledder van een boek! In één woord: Aan te bevelen!

 

From → Zonder categorie

One Comment
  1. fredvanderwal permalink

    Dit is op Fredvanderwal's Weblog herblogd.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: