Spring naar inhoud

ED HOORNIK ALS A-COLLEGIALE COLLEGA EN POTENTIËLE DUITS GEZINDE VERRADER?

februari 10, 2018

ED HOORNIK ALS A-COLLEGIALE COLLEGA EN POTENTIËLE DUITS GEZINDE VERRADER?

Commissie voor de Perszuivering over Ed. Hoornik:

‘Op 30 januari 1947 deed zij uitspraak over de journalisten van het Algemeen Handelsblad die in de oorlog hadden doorgewerkt, en nu weer als journalist aan de slag wilden. L. de Jong schrijft in een voetnoot over Hoornik, dat diens bijdragen door de commissie werden afgekeurd (…) In de oproep van 6 januari 1947 om voor de Commissie te verschijnen, werd Hoornik persoonlijk zijn rol als opmaakredacteur ten laste gelegd “zoals dit o.m. tot uiting komt in…”

De commissie Perszuivering haalt een belastend rapport over Hoornik aan . Zie: Perszuivering, Brauer en Diever.

Delvigne, ‘Nog iets over Hoornik in oorlogstijd’. In: Het Oog in ’t Zeil, jrg. 6, no. 2, december 1988.

[p. 459]

“De opmaak van het Avondblad van 12-2-1942 en Avondblad 27-4-1942”.

De Commissie ging ervan uit dat ook in de opmaak een foutieve gezindheid kon blijken. Ze lette dan op de plaats waar een verplicht artikel stond, bij voorbeeld het verslag van een redevoering van Hitler in de krant van 27 april 1942, en hoe de kop van zo’n bijdrage eruit zag (zie Brauer en Driever, Perszuivering, 1984, p. 83). Ook het gedrag van een journalist op de krant werd in het oordeel betrokken. Op de zitting van de Commissie werd Hoornik aan de tand gevoeld over zijn loslippigheid. De Commissie beschikte over een rapport dat een redacteur van het Handelsblad over zijn collega’s had opgesteld.

De anonieme rapporteur schreef eind 1943 over Hoornik het volgende:

“E.J.A.M. Hoornik, binnenland-redacteur, heeft zich het wantrouwen op de hals gehaald van een groot deel van de redactie. Hem vertrouwelijk gedane opmerkingen kwamen wonderlijk genoeg terecht bij de hoofdredactie.

Hoornik is hierover eens duidelijk door J. van Mechelen aan de tand gevoeld en gaf toe in die gevallen – die eens bijna hadden geleid tot het ontslag van de redacteur Zweeres – zich ‘onbewust te hebben versproken’ (sic!).

Hoornik stond voor den oorlog al gesignaleerd als de man met de vele aangezichten. Hij plukte graag voordeelen van het nieuwe (nationaal socialistische) beleid – o.a. liet hij Hoogterp [de nationaal-socialistische hoofdredacteur van de krant, av] voorspraak zijn bij de directie voor een voortijdige salarisverhooging – en schold demonstratief op de nieuwe hoofdredactie.

Hij werd een onaangename figuur, hoewel geen mensch hem van heulen met den heer Hoogterp zou beschuldigen.

Hoornik voelde het wantrouwen van de redactie duidelijk en verraste zijn omgeving met een plotseling gevraagd ontslag. Zijn commentaren verrieden, dat dit ontslag zijn omgeving duide lijk zou maken, dat hij geen nazi was; als gezegd wist zijn omgeving dit wel, maar niettemin was zij hem om zijn veelheid van aangezichten gaan schuwen”.

From → Zonder categorie

Geef een reactie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: