Spring naar inhoud

25 reacties op EXPOSITIE TEKST FRED VAN DER WAL 1984 FRIESLAND

februari 10, 2018

25 reacties op EXPOSITIE TEKST FRED VAN DER WAL 1984 FRIESLAND

 1. fred v. d. walhallahamburgerwalgkunstenmaker zegt:

  Naar aanleiding van dit geschrift werd ik telefonisch regelmatig bedreigd in 1984 door zogenaamde collegaatjes, die zich verenigd in de BBK mij betichtte van fasisme, Amerikaanse kapitalisme, en zkere wistend at ik een crypto nazi was. Jaren lang werd ik uit het adressenbestand van de Fryske Kultuerried, een op de kultuurkamer gelijkende instelling geweerd en tussen 1978 en 2002 kon ik geen deel nemen aan exposities georganiseerd door deze instelling. Er was mij door de verpolitiekte extreem linkse BBK-ers met hun aanhang een Berufsverbot opgelegd. Nog steeds kijken de Friese collegaatjes vreemd tegen mij aan, denken dat ik de hele dag in beha door de tuin wals en mij laat opzwepen door Meesters en Meesteressen in leren pakken of lingerie en ik heb bijvoorbeeld toevallig vandaag niet eens een beha aan, is dat even boffen!

 2. fred v. d. walhallahamburgerwalgkunstenmaker zegt:

  Nog onlangs ben ik vermanend toegesproken door de lang niet domme, zeer begaafde,eeuwig optimistische schilderes Kirsten Zwijnenburg dat ik me moest gedragen, en noemde Huub Mous mij de “Pietje Bel van het stel”, terwijl kunstorganisator Harald Klinkenberg mij betitelde als “nog steeds de bontste hond van Friesland”.
  En of ik daar trots op ben en gelijk de Nieuwe Beweging T.O.F heb opgericht, afkorting “Trots Op Fred” want als er eentje tevreden is met zichzelf, dan…
  En hoe blij de kunstenaars van Kunstkring Uytland nu al weken lang zijn dat ik niet meer op de derde zondag de sociëteit in De Witte Klok bezoek waar ik twee en een halve fles wijn tussen vijf en elf uur ’s avonds op zoop onder de stomme verbazing van menig beschaafde collega die mij de volgende dag vroeg hoe het mogelijk was dat ik geen trillende Parkinsonachtige aandoening had aan mijn rechter klamme kalvinistische kunstenaarsjat met de schimmelnagels dankzij die trichomonas, candida,syf en eeuwige druiper, waarop ik zwaar geurend naar het herenparfum Opium van die modeflikker Yves Saint Laurent antwoordde: het zijn sterke benen die de weelde dragen, weest niet bevreesd, broeders, oho kunstbroeders, want ik ben het die weet heeft van de klepel van die witte klok, de klamme loten van de witte berk in het voorjaar en de kloten van de bok, kijk maar ik heb ze en toen ter overtuiging van de kunstenaarsbent mijn rokje opschortte en mijn in nylon van 15 denier gevangen slanke, glad geschoren benen toonde waarop zij zich bewonderend uit lieten over de leuke, zwart lederen, met een veter dicht te rijgen jarretelgordel, ingelegd met in het kaarslicht schitterende strass steentjes en voorzien van een geborduurd roosje tussen de cups van mijn plaatstalen tietenbedwinger gelijk de show stal toen ik op weergaloze tafel begon te dansen, te dansen en te dansen!
  En toen werd het een mooie tijd om vanzelf later te worden…Het bleef nog tot laat in de nacht onrustig op de Oudebildtdijk!

 3. G.H. Duval zegt:

  Hamburgerkunst… daar moet ik even over nadenken …
  Waarom kom je niet los van Friesland?
  Waarom kom je niet los van mensen die je beperken?
  Of is de beperking juist wat je maakt wat je bent.
  Als dit niet met letters moest maar met potlood en papier, dat we dan iets heel anders zouden zien.
  Ben ik brutaal? Kan dit wel, mag dit wel?
  Blijf ik met een reactie binnen mijn regels maar overschreid ik dan de jouwe?
  Lach je erom, vind je mij veel te veilig en is het de ander die tenenkrommend leest?
  De ander, die ons straks zal veroordelen. Eerst jou (want dat is makkelijk) en daarna zichzelf.
  En nooit zal begrijpen dat diegene die veroordeelt zich zo beperkt dat zelfs creativiteit niet kan.
  Ik schrijf vrijuit, het zijn maar gedachten.
  Maar gedachten! (wat één flauwekul, alsof een Duval denken kan)
  Jouw weblog (hoe verschrikkelijk ook) doet mij goed.
  Dankjewel Fred,
  maar laat die zooi
  nu toch eens los.
  We moeten vooruit! Moeten we?
  .
  Goedemorgen Fred
  .

 4. fred v. d. walhallahamburgerwalgkunstenmaker zegt:

  @Duval
  Ik zal serieus in gaan op je reactie.
  Ten eerste:Voel je vrij om je te uiten. Ik ben de laatste die daar een ander in wil beperken.
  Ten tweede: Onderschat jezelf nooit; Een Duval kan denken.
  Ten derde: Sinds een half jaar heb ik weer een villa in Friesland waar ik de wintermaande doro breng en een prettig kontakt met de kunstenaars van de kunstkring Uytland onderhoud, met uitzondering van een meneer en zijn echtgenote met pretenties maar die zien we over het bolle hoofd.
  Ten vierde: Het tonen van diverse drukwerken en correspondentie, alsmede eigen werk dient om een beeld te geven van hoe ik mijn kunstenaarschap heb beleefd en vorm gegeven en dat is heel anders dan de meeste voorzichtige collegaatjes die alle kolen en geiten ter wereld willen sparen onder voorbehoud met het oog op eigen gewin en mee vreten uit de subsidiepotten en provinciale aankopen onder het motto wie zoet is krijgt lekkers, wie het niet met ons eens is de roe.
  Nu heb ik nooit de neiging gehad mij te conformeren aan de Grootste Gemene Deler of de consensus in kunstenaarsland. Op korte termijn levert dit schade op, maar op de lange termijn winst.
  Jawel Heer Duval: U heeft me met een karaktertje te maken, dus de beer is los!
  Ten vijfde: Ik ben niet op aarde gekomen om het bij voorbaat met de meer succesvolle collegae eens te zijn om er zelf op vooruit te gaan.
  Ten zesde: Ik heb in materieel opzicht weinig te klagen.
  Ten zevende: Wij dienen als webloggers te schrijven over waar wij verstand van hebben.

 5. jan bouma zegt:

  @Fred
  Allemaal begrijpelijke taal en opstelling van je.
  Conclusie.
  Het aloude spreekwoord “dat je kop eraf moet!” is hier aan de orde.
  Je steekt de jouwe boven het maaiveld.
  Enige vrijblijvende, of beter gezegd het gebrek aan, ‘Die Freischwebende Intelligenz’
  speelt je parten van al die domme criticasters die jou willen beoordelen.
  Voor hen vermeld ik hier even de verwijzing:http://de.wikipedia.org/wiki/Freischwebende_Intelligenz
  Kijk! Wij zijn nu eenmaal (nog) niet gekende genieën vanwege de domheid
  der beoordelaars. Daar steken wij bovenuit. En die @Duval ook ’n beetje…
  maar die moet nog wel veel leren… :))

 6. Wim Duzijn zegt:

  Goh, dus je weet best wel hoe laat je geboren bent… LEEUW als ascendant… In een artikel uit 1984. Waarom dat mij niet vertellen als ik er netjes om vraag?

 7. fred v. d. walhallahamburgerwalgkunstenmaker zegt:

  Beste Wim
  Dat ascendant Leeuw heb ik er bij verzonnen. Ik weet inderdaad niet hoe laat ik ben geboren maar zou dat wellicht kunnen informeren bij het gemeentehuis Renkum.
  Ik denk overigens niet dat de ascendant Leeuw is maar het klonk goed. Een leeuw is iemand die bang is voor niemand dichtte lang geleden De Schoolmeester en ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik inderdaad een Schoolmeester ben.

 8. fred v. d. walhallahamburgerwalgkunstenmaker zegt:

  Gelijk heb je Jan
  Eens een genie
  altijd een genie

 9. Wim Duzijn zegt:

  JAN CREMER wilde graag een RAM zijn…, ‘een echte man, weet je wel..’ Maar bij nader onderzoek bleek de Zon in het teken Stier te staan en de ascendant en de Maan in het teken Weegschaal, tekens die beheerst worden door de planeet VENUS – die bij uitstek wordt gezien als een vrouwenplaneet (denk aan het boek ‘Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus’…).

 10. G.H. Duval zegt:

  .
  Hoi Fred. Bedankt voor je serieuze reactie.
  Mijn reactie leest misschien soms wat stom (en ik sla soms ook bij het lezen van je log hele lappen tekst over) maar ik kom hier graag.
  Ja, ik vind jouw tekeningen, schilderwerk, (hoe noem je dat) geweldig.
  Het leest misschien anders, maar ik bedoel geloof ik precies wat daar staat. Ik vroeg er ook weleens om in het reactieveld: of er weer een tekening kon.
  Als je zo goed bent zoals jij dan hoef je de kool en de geit niet te sparen. Ruim voorzien zijn van materiele zaken (noemen we dat niet: op een grote zak geld zitten of in jouw woorden denk ik: een dikke tiet met geld hebben) maakt ook dat je de kool en de geit niet hoeft te sparen. Als een leek als ik al zie dat het mooi is (en geld mis om te kopen en dus alleen bekijk wat er op internet is) wat zullen de kunstkenners…
  Over kunstkenners gesproken. Erwin Olaf had ook enkele mooie statements over de kunstwereld. Gezien, uur van de wolf, vorige week?
  Jouw advies is dus: niet conformeren, nooit, ondanks de (enorme) schade op de korte termijn.
  .
  Ik moet er eens over nadenken.
  Bedankt voor je reactie!
  .

 11. fred v. d. walhallahamburgerwalgkunstenmaker zegt:

  Wim
  De naam Jan Cremer, die hoogvlieger met één jaar ulo is een vloek in mijn kerk waarin het intellect de liturgie bepaalt.
  Cremer mag nog niet eens met de collectezak rond gaan want hij zou de opbrengst, het penningske van de weduwe, in de eigen zak van zijn morsige jeans steken en waar blijven wij dan?

 12. fred v. d. walhallahamburgerwalgkunstenmaker zegt:

  Beste G H Duval,
  Ook in een tijd dat ik in zeer kommervolle onzekere omstandigheden leefde tussen sept. 1965 en Mei 1968 en geen enkele steun had van familie of kennissen nam ik geen blad voor de mond in kunst kringen in Haarlem en Amsterdam.
  Ik had het nadeel, in tegenstelling tot mijn geachte collegaatjes, geen opleiding aan een academie te hebben gevolgd en stond dus enorm op nadeel. Dat betrekende ook dat je geen relaties had in kunstkringen.
  In 1968 kwam ik in de BKR, begin jaren 70 begonnen de verkopen steeds sneller op een te volgen, in 1972 lid Arti et Amicitiae , in 1974 Pulchri Studio, een 14 exposities per jaar, publicaties.
  Toevallig ging het mij na 1971 te Amsterdam financieel steeds beter. Rond het jaar 2000 bereikte ik
  dankzij het snelle stijgen van de IT aandelen voor het eerst de miljonairsstatus in guldens, in 2008 in euros, die o.a. zijn belegd in twee grote huizen, één in de Bourgogne, één in Friesland.
  De verdeling van de financiën is zodanig dat ik na een eventuele scheiding niet meer dan een 150000 euro op mijn rekening zou krijgen gestort. Een aardige fooi. De rest zou ik aan mijn wederhelft over laten omdat ik a priori niet in geld ben geïnteresseerd maar wel redelijk wil kunnen leven.
  Ik vermeld deze bedragen om aan te tonen dat ik met niets ben begonnen sept. 1965 en mijn verworvenheden mijn eigen verdienste zijn hetgeen mij menige brouille met collegaatjes opleverde.

 13. G.H. Duval zegt:

  Maar je geeft met je reactie (van 15-10-2009 11:41) wel aan dat het om relaties (in kunstkringen) gaat.
  Goed zijn is dus niet voldoende.
  Geen blad voor de mond nemen een manier om je te profileren?
  En wat als je een bescheiden mens zou zijn?
  Postbesteller oid a la Jan van Schoonhoven?
  .

 14. fred v. d. walhallahamburgerwalgkunstenmaker zegt:

  Het gaat om passen in het modebeeld van het ogenblik
  relaties hebben
  en sociaal aanpassingsvermogen of met andere woorden een instelling hebben om met belangrijke mensen te slijmen
  die variabelen bezit ik niet
  kan het mij iets schelen?
  Nee!
  Totaal niet.
  Ik heb dus geen vrienden in het kunstenaars sirkwie waar de stipendia en subsidies worden verleend.

 15. misja zegt:

  ik snap het wel, die mensen die jou niet begrijpen,
  ze kunnen je niet in het beperkte hokje stoppen waarin zij denken,
  je bent ongrijpbaar voor de meesten,
  je bent onconventioneel en veel te intelligent,
  daar zijn veel mensen bang voor,
  en trappen ze tegen je aan,
  om de controle te houden,
  ik ken het zelf maar al te goed….
  en loop regelmatig tegen die dingen aan,
  maar what the fuck,
  ik probeer er zoveel mogelijk boven te staan,
  dan heeft het geen invloed meer

 16. Isis Nedloni zegt:

  PRECIES LIEVE MISJA
  PRECIES!
  JE SLAAT DE SPIJKER OP DE KOP!
  HET HEEFT MET
  ONGRIJPBAAR ZIJN TE MAKEN
  MET ONCONVENTIONEEL ZIJN
  EN INTELLIGENTIE
  Dat is een lastige samenstelling voor sommigen…..
  Het is en blijft schandalig hoe mensen zich
  tegen je vader hebben gedragen
  jaar in
  jaar uit
  Het zal nimmer ophouden
  en ben ik blij dat je vader
  er zoveel mogelijk boven vliegt
  dat scheelt een hoop hartenpijn…..
  veel hartenpijn….
  dag lieve schatten!!!

 17. jan bouma zegt:

  @fFed
  @Misja en Isis…jullie hebben gelijk.
  Neemt niet weg dat het volstrekt legitiem is om terwille van je zelfbehoud en bevinden
  te vragen naar de erkenning van je bestaan. In de wetenschap dat dat bestaan erkenning
  VERDIENT. Voor die wijsheid heeft men nodig voldoende zelfkennis, kennis omtrent hetgeen de ander doet of juist net niet. Kortom het Socratische: “Ken uzelve!”
  Vanuit die positie kan men vrijwel alles van commentaar voorzien. Ook kun je daaraan de positie verbinden dat je blijft vechten voor een terechte positionering. Van je werk, van je persoon, kortom de reden waarom je überhaupt geboren bent. Dat noem ik de legitimatie van je bestaansrecht.

 18. Francois zegt:

  Een piano kan ’s winters door de droogte best wel vreemd gaan klinken. Goed nathouden is de enige remedie… aanbeffer voor de tip

 19. fred v. d. walhallahamburgerwalgkunstenmaker zegt:

  Nou Seg
  Hebbe Misja met een grote M
  en Isis met een grote I
  en Jan met een lange Jan
  en Francois met een Franse F
  en ik zelf met een grote Z al weer gelijk
  Kunnen we wel met ze allen?
  Vroeger had je ZZ en de maskers
  maar dit is off toppik
  Zeggen we daarop niet in koor
  en samenzang:
  Yes we can!
  Wie zei dat ook weer behalve die knakker uit het Witte huis?
  O ja!
  die vreselijke dikzak Sharon Dijksma
  ging dat nakwaken
  geleend enthousiasme
  met die Donald Duck falset piep stem
  alleen daarom al zal ik nooit
  pvda stemmen
  Kaak (Kijk)
  de mensuh die zich gedragen
  tegen mij
  ze zulle me aan me l*l roesten
  tot ie topzwaar wordt en er vanzelf nog afvalt
  in de februaristormen
  komt goed uit
  passen die tangas me allemaal naadloos
  en ga ik de cat walk op
  met mijn vier katten
  één is er nou seropositivo
  dat vind ik niet leuk
  nu weer een cortison en antibiotica kuur
  het kan niet op
  hij (Grijsje) loopt vanzelf op
  zijn laatste vier poten
  toennie dagen lang meer dan 40 graden koorts had
  struikelde ie over zijn eigen poten
  en kon niet springen
  at niet en dronk niet
  zielig toch voor zoon beessie

 20. fred v. d. walhallahamburgerwalgkunstenmaker zegt:

  Misja
  groot gelijk

 21. fred v. d. walhallahamburgerwalgkunstenmaker zegt:

  Heer Duval
  postboy Schoonhoven
  een beetje een schlemiel
  zwaar brillend
  kleedde zich uit bij Yapyoy Kusama
  een of andere Japonese kunstenmakeres
  een happening naar men zegt
  dat soort kunstenmakers
  van het klojo schlemielentiep
  werd geprotegeerd
  door Betty van Garrel van de HP
  ik noemde haar altijd Getsie van Barrel
  of ook wel toetie met de tote tieten
  in haarlem heb je
  of had je in the sixties ook
  een toetie met de tote tieten
  haarlem bloemenstad
  lik me reet en stop maar in me gat
  maar ter zake
  Getsie van Barrel
  zij is verwikkeld in een een vrije seksjuwelen samenleving
  met kunsthistoricus Jan van Geest
  lang geen domme jongen
  slimmer dan zijn broer Chris
  een asperger die niet kan praten
  maar wel schilderen
  waar had ik het ookw eer over?

 22. fred v. d. walhallahamburgerwalgkunstenmaker zegt:

  Francois
  Die piano gaf op de lange duur toch een raar gorgelend, blubberig geluid en er sloegen gifgeelgroene dampen van af als je de pedalen indrukte, terwijl het instrument bij septiem akkoorden scheten ging laten

 23. fred v. d. walhallahamburgerwalgkunstenmaker zegt:

  ISIS HEEFT ALTIJD GELIJK
  EN OOK ALS ZIJ VOLGENS
  EEN WEBLOGSTER
  ONGELIJK ZOU HEBBEN
  KRIJGT ZE VAN MIJ GELIJK
  NET GOED
  LEKKER PEUH

 24. Isis Nedloni zegt:

  Slaap lekker sweet heart…..slaap lekker…..
  XXXXXXXXXX

 25. fred v. d. walhallahamburgerwalgkunstenmaker zegt:

  Jij eveeens
  net zo goed
  diepe slaap
  zinsverdovende slaap
  paradijselijke walhalla slaap
  tot morgen
  XXXXXXXX

From → Zonder categorie

One Comment
 1. fredvanderwal permalink

  Dit is op Fredvanderwal's Weblog herblogd.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: