Spring naar inhoud

Zomer 1967. A whiter shade of pale van Procul Harum stond met stip hoog in de charts

februari 8, 2018

…Toen herinnerde hij zich weer dat Cat al om acht uur vertrokken was in haar smette-loos witte jas met een gouden sieraad in de vorm van een eikenblad op een van haar revers op weg door de ochtendspits uit de Nieuwe Spiegelstraat centrum Amsterdam naar academie De Schans met haar grauwe kantkloskussen onder haar arm op de fiets. Het was hooguit vijf minuten fietsen, iets langer als ze vanaf zijn atelier in de tweede Nassaustraat 8 via de Nassaukade of de Marnixstraat ging.

Had hij eigenlijk afscheid van haar genomen of niet? Slaperig een paar woorden gewisseld? Hij wist het niet meer. De combinatie hasj, wijn, twee slaap tabletten die vergetelheid beloofden en een nacht van liefde waren de ingrediënten van zijn kunstmatig paradijs.

Op zoek naar de verleden tijd jaren later? Zinloos.

Het American Folk and Blues Festival van 1967 in het Concertgebouw waar hij met Cat naar toe ging, de verboden rookwaar die ze opstaken tijdens de elektriese slidegitaar van Elmore James navolger Hound Dog Taylor, die elk optreden begon met : “Let’s have some fun tonight!”

Het was streng verboden te roken onder de optredens en hij herinnerde zich hoe hij de stick in paniek onder de stoelenrij meters ver weg gooide toen een suppoost zijn zaklantaren op hem richtte en beval de sigaret onmiddellijk uit te maken.

Hoe lang geleden was het dat tenor saxofonist Henk van Es zes maanden gevangenisstraf kreeg voor een tiende gram marihuana?

Hij herinnerde zich alleen de kwikzilveren, lichtvoetige, luchtige conver-satie met de slanke Catharina, maar nog beter haar gitzwarte, geparfu-meerde schaamhaar, haar olijfkleurige huid. Aan haar vinger de zilveren design ring, ontworpen door Clara Schiavetto uit de Kerkstraat, vlak om de hoek van zijn woning aan de Nieuwe Spiegel straat. Haar aantrekke-lijke, smartelijk gekrulde zinnelijke lippen. Een kusbare dame. Als iets naar meer smaakte…

Een paar maanden later. Hij ging overeind zitten. De relatie was zo goed als voor bij. Een brede baan zonlicht viel juichend door de hoge atelier ramen. Een belofte voor de dag.

Zomer 1967. A whiter shade of pale van Procul Harum stond met stip hoog in de charts.

Ze was niet bang geweest in het atelier dat prachtig op het Noorden lag aan het eind van een gang.

En ze was helemaal niet verlegen in de slaapkamer, een afgeschutte ruim-te op de entresol die je bereikte via een door de kunstschilder Theo Daamen zelf gemaakte houten, wit geschilderde trap naast de grijze olie kachel.

Een ruimte met een groot dubbelbed en langharig bruin tapijt op de grond. Een grote spiegel tegen over het voeteneinde om alles in spiegelbeeld te kunnen volgen alsof een tweede paar bezig was synchroon de liefdesdaad te voltrekken.

A room with a view. De hoge ramen kekken uit op ateliers van contra-prestatie kunstenaars Mareike Geys en Kees Smits. Soms zwaaide hij even naar Mareike. Ze was er bijna elke dag. Als een van de weinigen. De meest kunstenaars lagen hele zomers op het strand en leverden een keer per half jaar wat slordig geschilderde abstracte doeken in. De gesprekken met Mareike gingen moeizaam. Lange pauzes tussen de zinnen.

Dronk zelden koffie met haar. Als hij bij haar op bezoek was had hij altijd het gevoel of hij bij de koningin uitgenodigd was. Ze was uit de hoogte. Zeldzaaam arrogant zoals de meeste kunstenaressen in de contraprestatie. Ze sprak uitsluitend over zichzelf en haar ambitie om beroemd te worden. Kunstenaressen waren zeldzaam vervelend.

From → Zonder categorie

One Comment
  1. fredvanderwal permalink

    Dit is op Fredvanderwal's Weblog herblogd.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: