Spring naar inhoud

Ik heb wel mijn ( grote ) twijfels bij het heldenverhaal dat ik opgedist kreeg door uw zuster

januari 14, 2018

Heer vd Wal,

Ik kom terug op uw bericht van vanmorgen.

De laatste maanden heb ik contact met uw ( kennelijk ) zuster Marianne en zoek voor haar, zo goed en kwaad als dat gaat, het mei – 1940 – ver-leden van uw vader uit.

Het staat inmiddels vast dat hij op de 10e mei 1940 was ingedeeld bij het 22e Grens Bataljon.

Een van de 3 compagnieën van 22 GB was ingeschakeld bij de verdedig-ing van Fort Westervoort.

Dat houdt in dat uw vader bij Westervoort aanwezig geweest kan zijn en de kans bestaat daardoor ook ( ik ben uitstekend op de hoogte van de gro-tere en kleinere troepen bewegingen van destijds ) dat hij daarna op de Grebbeberg is opgedoken.

Het hoeft niet, maar in theorie kan het.

Namenlijsten die een en ander zouden kunnen bevestigen of juist niet zijn helaas niet beschikbaar, ze zijn ten tijde van de capitulatie op de 14e mei vernietigd op hoger bevel.

Ik heb wel mijn ( grote ) twijfels bij het heldenverhaal dat ik opgedist kreeg door uw zuster.

 Het stamt van een zekere Carels ( hij blijkt inderdaad een verzetsrol te hebben gespeeld, ik heb dat kunnen nagaan ), die door uw vader ingelicht moet zijn en het geconstrueerde verhaal daarna op papier heeft gezet. Daarbij zou uw vader onder meer zo ongeveer als laatste verdediger de Grebbeberg verlaten hebben.

Dat is aanwijsbaar onjuist, het is namelijk precies bekend welke Nederlandse militairen als laatsten de Grebbeberg verlieten.

Ook andere mij doorgegeven details houden bij nader onderzoek geen stand.

Het staat voor mij vast dat er ergens wel iets van waarheid in het verhaal schuilt, maar dat het op zijn minst zwaar overtrokken is.

Ik weet niet precies wat ik van uw bericht moet denken, maar ergens sluit het wèl aan bij de indruk die ik inmiddels had.

Over een eventueel verleden als verzetsstrijder van uw vader laat ik me niet uit, dat behoort niet tot ons onderzoeksgebied ( dat is de Grebbeberg en in feite de meidagen van 1940 in hun geheel ) en bovendien heb ik daar ook geen idee van.

Ik zal met de andere redactieleden overleggen wat we met uw bericht gaan doen.

Uw zuster en u hebben kennelijk een compleet ander beeld over uw vader en onze website is niet direct het aangewezen podium daarvoor.

Ik heb wel het idee dat Marianne echt gelooft wat ze vertelt.

Ik stel er wel prijs op dat dit alles onder ons blijft.

Met vriendelijke groet

From: fred van der wal

To:

Subject: RE: F vd Wal

Okee

groet

fred van der Wal

From: h

To:

Subject: F vd Wal Sr.

Geachte heer van der Wal

Wij ontvingen zo even uw bericht.

Voorlopig zetten wij het wegens de nogal delicate aard ervan even in de wacht, maar we nemen zeker binnenkort contact met u op. Zoals bekend heb ik niet veel achting voor de “helden” van het verzet die zich na de oorlog  een status gingen aan meten die een James Bond niet zou hebben misstaan.

fred van der wal zegt: zaterdag 22 november 2008, 10:24 uur

Een ernstige en onverteerbare belediging voor onze joodse medeburgers? Enigszins overdreven.  Steven Barends. Lid van de SS, na de NSB te zijn uit getrapt, was een dichter, journalist, avonturier, een bevlogen jongeman en een goede vertaler, die hoogstwaarschijnlijk uit romantische overwe-gingen voor een in vele ogen politiek verkeerde kant koos.

De merkwaardige felle haat van extreem links tav iemand die verder geen vlieg kwaad heeft gedaan en er zelfs een Joods dienstmeisje op na hield als SS-er heeft mij altijd verwonderd.

En om welke reden zou zijn as niet bijgezet mogen worden in Arnhem? Of een biografie aan hem worden gewijd?

Mij interesseren mensen die durfden af te wijken van het gangbare pa-troon of ze nu goed of slecht zijn/waren.

Mijn vader, die Steven Barends goed kende en diens vrouw, Truus Pfann, na WO 2 overnam voor het tweede gebruik, de heer Frits van der Wal, psychiatrisch patiënt, beriep zich op een grotendeels gefingeerd verzets-verleden en behoorde met zijn tweede echtgenote tot de vaste bezoekers van de Zwarte Weduwe waar hij veel sympathie voor had als uitkerings-trekker van Stichting 1940-1945, een uitkering die hij m.i. onterecht ver-wierf in 1972 door o.a. en in elkaar geflanst document opgesteld in sa-menwerking met de Amsterdamse ‘verzetstrijder’ Charles Dijkmans, die n.b. door de Duitsers is veroordeeld vanwege het stelen van Joodse in-boedels van weg gevoerde Joden tijdens WO 2.

Over de kwaliteiten van de verzetsmensen gesproken.

Zoals bekend heb ik niet veel achting voor de ‘helden’ van het verzet die zich na de oorlog  een status gingen aan meten die een James Bond niet zou hebben mis staan.

Niet voor niets schreef Ischa Meijer dat de verzetsmensen onder normale omstandigheden in de gevangenis of het gekkenhuis zouden hebben ge-zeten.

Tussen 1955 en 1973 sprak ik Dijkmans incidenteel. Rond 1972 heeft hij mij pogen op te lichten voor een bedrag ter grootte van een jaarinkomen.

Het is hem niet gelukt.

Na de oorlog speelde de extreem rechtse Dijkmans in samenwerking met Rotterdamse onderwereld figuren een onsmakelijke rol in een door de Amerikanen opgezette set up voor de CPN waarbij hij de Amerikanen 3000 dollar afhandig maakte. (zie o.a. Kleintje Muurkrant)

 fred van der wal zegt: dinsdag 25 november 2008, 13:29 uur

Ik heb van mijn vader, (waar ik niet door opgevoed ben, het was te ge-vaarlijk voor kinderen in zijn omgeving)  de onbetrouwbare fantast Frits van der Wal gehoord, dat de zogenaamde zwarte weduwe, die helemaal niet zwart was maar blond, in wezen een hele lieve, zorgzame, hartelijke beschaafde dame was die een aardig glas schonk en dat ze een portret van de Grote Adolf aan de muur had met dat kokette snorretje, de dwingende ogen en die charmante, modern ogende haarlok zal niemand haar kwalijk kunnen nemen.

Een mens zijn lust is een mens zijn leven. Smaken verschillen.

Steven Barends is de pseudoniem van de op 9 september 1915 te Delfzijl geboren Samuel Barends. Hij was dichter, novellist en vertaler. Lid van de Algemeene Nederlandsche Fascisten-bond van Jan Baars, vervolgens lid van Zwart (later: Nationaal) Front en de NSB (in 1942 geroyeerd), waarna hij zijn toevlucht tot de SS zocht. Hij vertaalde o.a. Mein Kampf van de Oostenrijks/Duitse politicus/dictator Adolf Hitler naar het Nederlands (1939) (totaal oplage van de Nederlandse vertaling 110.000 ex.).

(…) Getrouwd geweest met Truus Pfann, die onder het pseudoniem Karin Moen pro-nazi-gedichten publiceerde.

Medewerker aan o.a. ‘De Misthoorn’ en ‘De Waag’. Werd ‘Kriegsberich-ter’, propagandist/-oorlogsverslaggever in dienst van het Derde Rijk. Na de Duitse nederlaag vluchtte hij naar Duitsland.

Kreeg na de oorlog in Nederland een publicatieverbod voor 10 jaar voor eigen werk en levens-lange uitsluiting voor vertalingen. In oktober 2003 heeft een journalist nog contact met hem gehad.

Pseudoniemen: Dum-Dum en H.P. Borgers.

Bronnen: PoezieMarathon, Wikipedea en Alert.

Adriaan Venema: Steven Barends zou zonder zijn aansluiting bij het fascisme en later nationaal-socialisme geen enkele literaire betekenis hebben gehad.

From → Zonder categorie

Geef een reactie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: