Spring naar inhoud

DOOR DE OORLOG DOOR ELKAAR HEEN GEGOOIDE HALF OF HEEL GESTOORDE KINDEREN (DEEL 1)

januari 14, 2018

DOOR DE OORLOG DOOR ELKAAR HEEN GEGOOIDE HALF OF HEEL GESTOORDE KINDEREN (DEEL 1)

DECEMBER 22, 2016

Na een half jaar kwam mijn vader uit de psychiatriese inrichting en begon zich weer incidenteel met onze opvoeding te bemoeien, uiteraard op nega-tieve, desastreuze wijze, ondanks dat wij bij de grootouders woonden.

Ik voelde me ongemakkelijk de schaarse keren dat ik hem zag. De inhoud van zijn antiquariaat aan de Grimburgwal was door zijn tweede vrouw geroofd en verkocht aan een ex-SS-er die een boekenstalletje in de Oude Huismanpoort had.

De “vader” was begonnen in een kleine winkel met bovenwoning aan de Nieuwe Spiegelstraat 48. De voornaamste handel bestond uit antiquariese grafiek en wat oude boeken.

Ik kwam er in 1951 en las de boeken van Prof Tenhaeff, parapsycholoog o.a. over het spititime en een verhandeling over het Tibethaanse Dodenboek waarin de NDE werd beschreven van de tunnel en het licht.

Bijna dood ervaringen en verslagen over uittredingen van de geest uit het lichaam.

Het joeg mij niet weinig schrik aan.

In 1952 -ik was 9- ging een keer op bezoek in deze winkel -Antiquariaat De Kring- op een avond toen er een festiviteit was voor de winkels in het Spiegelkwartier.

Kaarsjes brandden in alle etalages.

Sfeer alom.

Midden in een les werden Marjan en ik uit de klas van de christelijke lagere school (de van Loon school), waar ik me erg goed thuis voelde omdat er persoonlijke aandacht was van de juf, weg gehaald en naar de openbare Nicolaas Maessschool gebracht. Ik kwam uit een klas met nog geen twintig kinderen uit gegoede milieus in een overvolle klas van 52 leerlingen, voonamelijk uit de laagste klasse van de bevolking.

(Tussen 2002 en nu heb ik met enkele ex-klasgenoten sporadisch mail contact gehad. Een reunie liet ik schieten omdat ik in de Bourgogne zat)

Door de oorlog door elkaar heen gegooide half of heel gestoorde kinderen van hoeren, NSB-ers, ex-SSers, verzetsmensen, zwart handelaren, dieven, inbrekers en pooiers waren mijn klasgenoten.

We werden geterroriseerd door een juffrouw van 72.

Er was groot tekort aan onderwijspersoneel en iedereen kon op welke leeftijd dan ook aan de slag komen.

Juffrouw Hendrikse was heel streng en deelde ouderwetse straffen uit, maar al gauw kon ik het dankzij mijn aanzienlijke aanpassingsvermogen en intelligentie goed met haar vinden en met nog een of twee leerlingen haalden we haar elke middag af bij haar huis aan de van Breestraat, een parallelstraat van de Palestrinastraat met prachtige huizen. Heel Amster-dam oud zuid rond het concertgebouw kenmerkt zich nog steeds doordat bijna ieder huis van een ander verschilt en als kind vanaf vier jaar voelde ik mij al heel goed thuis in die buurt.

De huizen hadden er iets statigs en zijn toch geruststellend van karakter. Ze waren gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw voor de gegoede burgerij. Ik kon heel goed en gemakkelijk leren en mocht daarom als privilege uit de boekenkast achter in de klas boeken pakken als ik er zin in had en klaar was met mijn schoolwerk dat ik altijd eerder af haddan de anderen.

Ik verveelde me op school voornamelijk omdat van de vijf uur school ik minstens 2 uur voor mezelf iets mocht doen tot afgunst van de andere leerlingen. Ik las spannende avonturenboeken als ik mijn schoolwerk af had, boeken die soms geschreven waren voor oudere kinderen, maar ook over Winnetoe en Old Shatterhand.

Huckleberry Finn, een spannend avonturenverhaal uit een wereld die ik niet kende.

”Hij is nu eenmaal een beetje voorlijk, dat is een vreemde afwijking” verontschuldigde juf Hendrikse zich bij andere kinderen die nog niet zo goed konden lezen en jaloers op mij waren dat ik privileges had.

Klachten alom door laag geschoolde ouders dat ik een voorkeursbehande-ling kreeg. Ik had immers een uitzonderings positie!

Ik had een paar vriendjes, maar niet veel in de klas.

From → Zonder categorie

Geef een reactie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: