Skip to content

`AAN GEWOON DOEN   DOEN IK DUS   NIET WANT ALS IK GEK DOE, DOE IK AL GEWOON GENOEG…(DEEL 2)

juli 17, 2017

`AAN GEWOON DOEN   DOEN IK DUS   NIET WANT ALS IK GEK DOE, DOE IK AL GEWOON GENOEG…(DEEL 2)

De vele poses van Fred van der Wal door Lolle Lockeveer

Even later: ‘Weet je trouwens dat mensen dat soms écht denken? Toen mijn eerste weblogs en daarna deelname aan bundels bij een Belgische Uitgever   verschenen, kreeg ik van mijn mij onbekende bejaarde moeder een haat brief met de woorden: “Heb je zelf   niet door dat dit een noodkreet van een mislukte pychopathologische patates jongen van de vlakte is?”

Volgens haar goot ik volgens deze tot de roomskatholieke dwaalleer bekeerde mevroj mijn existentiële nooddruft gelijk een trosje bittere druiven van de gramschap (hoe schoon gezegd, hoe juist gezien, hoe diep doorleefd)   in een stuk proza, ging vervolgens als de vanger in het graan naarstig op zoek naar publiek, dat er niet zou zijn, daarnaa naar een obscure uitgever, zond de first draft per poststuk in, corrigeerde het retour script, verbeterde de drukproeven met de hand, bracht veranderingen in de tekst aan en zond het vervolgens de wereld in.

Zeg nou zelf met je kop onder lijn elf, dat is toch vrij omslachtig manier voor een noodsein dat op rood staat? Dan kun je beter voor de trein springen of opteren voor het serial killerschap.

Ik heb dat mens die zich mijn moeder noemt sinds 1944 niet meer gezien toen zij mij af stond.

Ze zal onderdehand wel lawaaje zijn en de madeliefjes van uit haar kist naar omhoog druk ken. Een mens moet toch wat. Post mortem poetsen bakken. Nee, dan nog liever naar de poffertsjekraam in Groningen op de Grote Markt.

Gewoon jezelf bij je strot ophangen in het trapportaal aan een waslijn of een overdose nemen is aanmerkelijk eenvoudiger.

Geamuseerd: ‘Nee, dat slaat geen moment op de verhalenbundel “Eigen brood boven al” van Rochul Wiegedoodt. Arme Rochul met zijn onzichtbare bochul, ik vind het adembenemend akelig om zijn weblogbijdrages te lezen.

Het is zo armetierig. Zo bloedeloos. Humorloos. Politiek correct. De aanhangers van die opvatting zijn saai en voorspelbaar.

We leven weliswaar in een cultuur waarin hele volksstammen volkomen onbenullige mensen met psychische problemen nog op hun sterfbed geïnterviewd willen worden tot aan hun laatste snik als de brokken in hun keel steken en de ogen reeds breken, de kaarsjes aan het voeteneinde ontstoken, maar dit was toch wel erg zielig.

Ik heb schrijven nooit gezien als een vorm van zelfhulp voor de ranzige gulp. Schrijven is vooral een kwestie van vorm èn van inhoud. En van visie.

Ik geloof dat het een schrijver   was die zei: “Die boerenlul die daar uit zijn elfde vinger staat te sijken in de plantenbak van Huize Hemelrijk, daar gaat misschien wel heel wat meer door heen dan er door Sartre gegaan is, maar Sartre schreef: De hel is de ander en die man komt na kantoor thuis en zegt tegen ze vrouw: Wat een klotedag! Geef mij maar een keil! En daarna geeft ie haar ros. Je moet je per slot van rekening ergens op uit leven als kantoor pik.

Ben je tevreden met de erkenning die je krijgt?

‘De kritieken zijn altijd goed geweest en worden de laatste jaren nòg steeds beter. Ze kunnen niet meer om mij heen. Ik zou het alleen wel aardig vinden als er eens flinke culturele prijzen, stipendia en reisbeurzen mijn kant op kwamen zonder dat ik daar om moet vragen en dan bedragen van zes cijfers voor de komma. In mijn hele kunstenaarsloopbaan heb ik twee maal een slechte kritiek gehad; de eerste keer van een zwaar brillende pukkelige student kunsthistorie (Rudi Hodel) die alleen maar Fries sprak en voor de Leeuwarder Courant stukjes mocht schrijven maar op staande voet ontslagen werd en in een weblog van de vrijetijds poweet Rommert Boonstra nav een incident dat hij uit lokte. Ik blijf dan beleefd, maar die meneer komt er dus nooit meer in. Smakeloos was het om te lezen hoe hij het stervensproces van zijn echtgenote mee koketteerde op facebook. Als je niets te vertellen hebt grijp je naar dit soort middelen…

(wordt vervolgd)

From → Zonder categorie

Geef een reactie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: