Skip to content

Fragment novelle “Een zwarte bladzijde” (deel 2)

juni 13, 2017

Tommy, die later in de keuken van een Haarlemse flat aan het gas is gegaan en zijn vriendin Ellebellie  kwamen vaak in de poffertjestent. Die Ellebellie liet zich gewoon neuken door iedere pleiner met een interessant lul verhaal. In de jaren zestig ging ze naar Parijs, werd fotomodel en reed rond in een Porsche.

Tommy zat toen nog in de eerste klas van het christelijk lyceum en liet zich verwennen door oudere mannen. Gerard van het Reve heeft nog over hem geschreven. Al die uitvreters van het Leidseplein spraken er schande van omdat Tommy er niet erg gunstig van af kwam in dat boek. Ze hadden niet door dat Tommy een phoney was, een schijntalent, een psychisch door de war gegooid jongetje die met zijn Joodse identiteit, door de staat toegewezen voogd en homosexualiteit te kampen had.

Na een gymnastiek les heeft hij geprobeerd mijn onderbroek van mijn lijf te trekken samen met een jongen die later matroos is geworden en de vier jaar oudere Pimmy, die exhibitionist was en steeds zijn pielemuisje aan mij liet zien.Die knakker was al 17 en kwam uit de een of andere jeug opvang door onhandelbaarheid thuis. De eerste klas van het lyceum deed hij vier maal. Herhaald vanwege succes.

Tommy heeft bij dezelfde galerie aan de Amstel 186, vlak achter het Rembrandtsplein geëxposeerd waar ik enkele jaren later triomfen vierde. Ik ben van het Reve in 1956 nog eens in de Palestrinastraat tegen gekomen met Tommy.

En dan die scene rond Robert Jasper Grootveld, Johnny “The Selfkicker” van Doorn, de pornograaf Aat Veldhoen en Jan Cremer, waar Vinkenoog later nog “Hoogseizoen” aan heeft gewijd. Ik bedoel; wat op zondag in New York gebeurde, was op maandag en vogue in Amsterdam, maar toch bleef het een dorp, vergeleken bij de sien in Parijs en New York. We kwamen veel over huis bij Tanja, die had een soort kamerverhuur bedrijf voor Leidsepleiners en ander maatschappelijk wrakhout. Huize heksenketel werd het in dat vreselijke boek van Jan Cremer genoemd. Ik noemde Tanja altijd Tante Totebel, die ouwe heks. Cremer heeft daar ook nog korte tijd gewoond met een serveerster uit het Leidse-pleintheater. Ze had toen al psychische problemen. Als je die niet had als vrouw, dan kreeg je ze wel als je met Cremer om ging. Je dreef op de weed lucht gewoon het pand uit. Die Jan Cremer namen we op het plein niet echt serieus.

Hij kwam vaak bij Reijnders. Hij was broodmager, liep toen ook altijd heel erg gebogen, alsof hij gebukt ging onder zijn eenvoudige kom af. Het was in elk geval niet een rugzak vol talent. Hij hing de meest fantastische zwetsverhalen op waarvan je al bij voorbaat wist dat ze gelogen waren. Journalisten  uit Scheltema trapten er in. Ik dacht altijd: die jongen kan met die grauwe puistenkop niet eens praten, laat staan een boek schrijven, wat een opschepper, maar dat is toch anders uitgepakt. Wie had dat gedacht! Bij Tanja waren regelmatig politie invallen onder leiding van die hei kneuter Houwsma die net brigadier was geworden en een punt wilde zetten om hoger op te komen.

De weed lag gewoon open en bloot op tafel en de vervalste recepten zaten in mijn portefeuille of in de beha of het slipje van Aletta weg gemoffeld, maar die Houwsma liep daar gewoon aan voorbij, die keek wel uit om alle behas en slipjes na te snuffelen, dan zouden ze hem aan kunnen geven van wege schennis van de openbare eerbaarheid tegen over de andere kunne van het vrouwelijk geslacht, dat kon hij er echt niet bij hebben, alhoewel je het nooit wist, want het was schorum wat bij de politie zat. Het waren stuk voor stuk hoerenlopers. Niet dat ik daar aanstoot aan nam, maar het zei wel iets over die fatsoensrakkers die de wet moesten naleven van de commissaris.

Een van die agenten heette Slaman en niet alleen omdat hij graag met de gummilat tekeer ging. Het was zijn echte naam. Een corrupte agent, die is er later uit gevlogen en bij een grote dealer gaan werken als body guard. Hij was net een dag uit de bajes waar hij voor een likwidatie zat en toen is hij van zijn fiets geschoten.

Houwsma en Slaman herkenden de contrabande niet eens, dat hadden zij op de politie academie niet geleerd, weet je wel. Ze moesten het eerst in een boekje op kunnen zoeken hoe het er uit zag. Echte ambtenaren. Net als die illustrator Teun Steun Nieboer, die had ook altijd eerst een boekje gelezen voor hij ergens over mee kon praten met zijn bekakte stem. Een domineeszoontje, die krijgen het gelul van huis uit mee.

De sixties hasj sien was allemaal heel amateuristisch, heel naïef, liefjes en vriendelijk in die eerste tijd, misschien ook een beetje padvinderachtig. In elk geval was het niet echt commercieel in die tijd met de hasjhandel. We jatten hennepplanten uit Artis met elkaar. We braken eens hier en daar in een apotheek in, dat moest kunnen vonden we, daar maalden we niet om.

Het ging toch van de grote hoop en die lui waren allemaal goed verzekerd. Nee, daar hadden we geen medelijden mee, dat waren allemaal kapitalisten en wij de gesjochte jongens, die een andere levensstijl na streefden. We zagen het als een spel van mensen die buiten de maatschappij stonden en om die reden allemaal thuisgebruikers van hasj en weed in het groot waren. Alles mocht en alles kon in de zestiger jaren. De roraring twenties revisited.

We zagen aanvankelijk ook geen handel in de hasj business, het ging ons echt om het underground gevoel, walking on the wild side, alleen voor eigen gebruik, misschien nogal idealistisch en padvinderachtig die welzijnswerkers mentaliteit, maar dat duurde niet lang toen we door kregen dat we er een aardige living uit konden halen. Het werd na een paar jaar al heel heavy.

(wordt vervolgd)

From → Zonder categorie

Geef een reactie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: