Skip to content

Heeft dat verblijf in Frankrijk uw visie op Nederland veranderd? ‘Nou ja, je hebt altijd gedacht dat Nederland niet zoveel te betekenen had. Dat idee wordt hier nog veel sterker: Nederland bestáát gewoon niet. En dan die verbeelding: Nederland gidsland. Nederland centrum van de wereld

mei 25, 2017

– Heeft dat verblijf in Frankrijk uw visie op Nederland veranderd?

‘Nou ja, je hebt altijd gedacht dat Nederland niet zoveel te betekenen had. Dat idee wordt hier nog veel sterker: Nederland bestáát gewoon niet. En dan die verbeelding: Nederland gidsland. Nederland centrum van de wereld. Pas las ik in een Nederlandse krant over een wetsontwerp over stralingsnormen. Wat strengheid betreft overtreft het alles wat in de wereld te koop is. Nederland gidsland: volstrekte gekheid. Iemand die met een zwak radioactief preparaat rond loopt wordt straks honderd dagen in een isoleercel opgesloten omdat hij anders zijn familieleden wel eens op afstand zou kunnen bestralen. Dat soort halve gare gekheid van die doctorandussen cultuur, daarin blinkt Nederland pas echt uit.’

– Ingebed in het Bourgondische cultuurleven, is het voor u mogelijk voeling te houden met de ontwikkeling van het Nederlands?

‘De taal wordt in Nederland op een verschrikkelijke manier verbasterd door die enorme import uit de onder ontwikkelde landen. De verdomming slaat al decennia lang toe. Elke taal vernieuwt zich, maakt nieuwe woorden, verbastert buitenlandse woorden. Dat is goed en wel als er behoefte aan is. Maar in het Nederlands dringen zoveel nieuwe woorden door omdat de mensen niet kritisch zijn en zich die woorden in de buik laten splitsen door Engelsen, Amerikanen, Surinamers, Marokkanen en Duitsers. Ik noem dat altijd het valse internationalisme. Alles wat uit het buitenland komt is altijd beter. Directeuren van musea en culturele instellingen zijn tegenwoordig buitenlanders.

Ik woonde laatst een college kunstgeschiedenis in Amsterdam bij. Ja hoor, Nederlandse studenten maar er werd in het Engels gedoceerd.

Ik vind ook dat die vreselijke pop zender als TMF en MTV die alleen maar soft pornografie verspreiden met tiepetjes uit de ghettos geplukt onmiddellijk verboden zouden moeten worden. Het is muziek voor analfabeten.

Je krijgt door die exotische invloeden een vervlakking van de taal, allerlei woorden die een specifieke betekenis hebben worden in andere betekenissen gebruikt.

De taal van de chatbox en het twitteren. Dat geldt heel erg in de huidige tijd, vooral onder invloed van het slechter worden van het onderwijs. Je moet eens horen wat voor een fouten ministers maken of advocaten als ze iets hebben mede te delen.

Die schoolmeesters van nu zijn zelf meestal te stom om behoorlijk te kunnen rekenen of hun taal te schrijven en spreken. Ik lees wel eens de herinneringen van een brave, gepensioneerde schoolmeester die op een kwalitatief hoog staande RK kweekschool heeft gezeten en dan weet je dat daar op hoog nivo werd gedoceerd en dat heeft zijn sporen nagelaten in de kristalheldere taal die deze meneer hanteert, een persoon die mij overigens beslist niet sympatiek is en waar ik nog niet mee aan één tafel wil zitten vanwege zijn opvattingen. Vooral niet omdat hij als D 66 stemmer een liefhebber van het huichelachtige proza van Godfried Bomans is.

‘Een Nederlandse kunstenaar wordt in zijn eigen land dankzij die schoolmeesters- en domineesmentaliteit als een tweederangs laaienlichter beschouwd of een clown die de lagere school niet eens heeft afgemaakt en in het buitenland bestaat hij meestal helemaal niet, maar het is onbestaanbaar dat je in Frankrijk door de eerste de beste nitwit die alleen verstand heeft van voetballen voor oplichter en leugenaar wordt gehouden, die beweert dat je CV en expostities verzonnen zijn, maar niets kan aantonen, dat is werkelijk ongehoord. Ik zou het niet in mijn hoofd halen dat uit te halen bij een Franse, Amerikaanse of Engelse collega, dan ben je voor goed persona non grata en terecht.

10

reacties

 

fred v. d. walburgerlijkstewurgerkunstenaar 01-08-2010 15:44

Wat zegt U dat weer geweldig, meneer van de Wallen! Die Frank Forrests uit het verhaal zouden wij graag leren kennen, dat lijkt ons een dijk van een kerel, een echte kolerekutkanjer!

 

Jan Bouma 01-08-2010 23:08

Op een enkel detail na kan ik u wel volgen heer Van der Wallen:))

Vraagt u me nou niet terzake welke details ik u niet kan volgen.

Kom! Ik ga maar weer eens verder.

fred v. d. wallemans 01-08-2010 23:12

@Jan!

Dat treft

want ik snap er zelf geen bal meer van

Je gaat weer verder

maar waar naar toe

 

Trekmoment 01-08-2010 23:21

Nou Freddepet, een kwartiertje? Ann het eind was ik het begin weer kwijt maar jijzelf ook lees ik hierboven!

Sodom een Gonorrhoe was wel een giller en bleef hangen, die druiper dan!

From → Zonder categorie

Geef een reactie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: