Skip to content

Recensies kunstwerken Fred van der Wal 1995- 2000

mei 17, 2017

bijl zelfportret 600

Recensies kunstwerken Fred van der Wal 1995- 2000

1996.”Fred van der Wal schildert voor de eeuwigheid.Zijn schrijfsels zitten net als zijn beeldend werk vol tegenstrijdigheden. In de veelheid van geschreven woorden komt Fred van der Wal naar voren als recalcitrant, grof sarcasties, bloedserieus en soms humoristies. Vergeleken bij zijn schrijfstijl is zijn beeldtaal onverwacht fijntjes. Het sterke van de tekeningen is juist dat van der Wal binnen de starre grenzen van het realisme een heel eigen beeldtaal heeft gevonden die zonder anekdotiese toevoeging en de inhoud beïnvloedt.Hij is een kunstenaar met onwaarschijnlijk veel geduld,want in de tekeningen is geen enkel spoor terug te vinden van de potlood punt. Soms ziet het er zelfs uit alsof grote delen met penseeltjes zijn aangebracht. Zo nam van der Wal in 1985 het intiatief tot het oprichten van de Friese kunstenaarsvereniging Fria, terwijl hij ook zegt: Ik ben en blijf een Amsterdammer die terecht neer kijkt op het a-culturele Friese wereldje.” (Leeuwarder Courant)

1996.”Dubbelzinnige tekeningen.De potloodpunten zijn zo scherp geslepen dat ze wel vaak moeten af breken.Fred van der Wal ziet het artistieke proces dan ook als  een uiterst vermoeiende en langdurige menselijke aktiviteit die hem niet tot grote opge wektheid stemt.Een tekening kost minimaal vier we ken lang werk,maar vaak veel langer.Geen wonder dat de kunstenaar zijn werk alleen in het licht van de eeuwigheid wenst te zien.De artiest wil zich uit sluitend meten met de Meesters van de 17e,18e en 19e eeuw en ontsteekt in heftig misprijzen als het de zogenaamde moderne kunst betreft.Er moet worden opgemerkt dat van der Wal beschikt over een fabel achtige tekentechniek,of het nu gaat om zijn portret ten of zelfportretten,zijn streken en vlakken zijn zo expressief dat de illusie bijna compleet wordt.De ge opende mond van Saskia Postma is een juweel van een mond.De grijzen en witten scheppen een myste rieuze holte die,en dat is de meerwaarde bij veel van de tekeningen,niet eenduidig is te interpreteren De mond lijkt te zingen,te spreken,te happen,te hij gen,te lachen,te schreeuwen,wie zal het zeggen? Soms ook ontbreekt ieder leven.Parc de tuileries toont slechts het beeld op de grote sokkel.De tuile rieën is een van de rustigste plekken van Parijs, maar op het schilderij is geen levend wezen te be kennen.Het resultaat van de leegte is vervreem ding. Even leeg en vervreemdend is de kale muur met daarvoor de motorkap van de Mercedes. De ti tel Den Haag Vandaag spreekt boekdelen.Van der Wal is een serieuze joker. Zoals ook blijkt uit het humoristiese interview dat hij met zichzelf heeft ge houden en dat in de galerie verkrijgbaar is.

De olieverven zijn even nauwgezet uitgevoerd als de tekeningen.Van der Wal gebruikt kleine puntjes om het oppervlak niet al te realisties te doen ogen. Zoals hij dit op vergelijkbare wijze in de tekening en doet:soms verruwt hij bewust het oppervlak van de huid, om alles niet te glad en te echt doen lijken. Een sfeer, licht magies en vervreemdend.” (Friesch  Dagblad)

1998.”Hij lakt zijn nagels,”schrijft Heleen Crul. ”Draagt kanten ondergoed en heeft zich het afgelo pen jaar verschillende malen in vrouwen kleren gehuld.”

Ik, Fred van der Wal  zeg daar op:”Nou en? Waar om ook niet? Lingerie is vaak fantasties ontworp en,geeft die speciale accenten aan de lichamelijk heid die sommige mannen net als vrouwen waarde ren,veroorzaakt voor de mannelijke liefhebbers een gevoel van opwinding en acceptatie,dus wat is er op tegen?Bovendien waarderen vele mannen een goed geproportioneerd mannenlijf in vrouwenkle ding. Als psychoseksuele variant op de saaie door snee man vind ik dit alles zeer gewenst en meer dan wel kom.Heleen Crul schrijft nogal badinerend over mannen die make up gebruiken,maar met welk recht?In de jaren zeventig lakte ik mijn nagels en al vroeg in mijn tienerjaren droeg ik al dameslingerie. Als kunstschilder beeldde ik mijzelf vaak af in ny lons,jarretelgordel,tangaslipje,bustehouder,op glan zende pumps of in een strakke kokerrok.Toch ben ik geen echte transseksueel,travestiet of homoseksu eel (al hoewel ik daar totaal geen aversie tegen heb) en vind absoluut niet dat ik van twee walletjes eet. Er valt niet te eten en ik pas mij er voor een oordeel uit te spreken over hen die dat wel doen!

Mannen die zich graag verkleden in vrouwen kleding roepen bij mij al helemaal geen deernis op.Ik zie ze als grens verleggende pioniers van een gene ratie die een eventueel sociaal isolement aan dur ven,onconventioneel zich durven opstellen en meer lef hebben dan menige beoefenaar van boksen of een Oosterse vechtsport! (Leeuwarder Courant)

 

1999.”…deze keer niet het eroties werk met sado masochisties tintje.Daarvan heeft de kunstenaar op religieuze gronden afstand van genomen.Mensen, stillevens,landschappen en zelfportretten,symbolie se lading.Kleureffekt mooi,maar alles gaat mij te veel op elkaar lijken. (Leeuwarder Courant)

  1. ”Fred van der Wal:Ik ben nog steeds een warm voorstander van S.M. in al zijn facetten, beeldend zowel als in de alledaagse omgang (zo lang men de ander maar vrij laat!) en zie niet in waarom een religieuze overtuiging daarmee in tegenspraak zou zijn.S.M. krijgt bovendien steeds meer rituele, mystieke en religieuze karakter trekken en lijkt om die reden niet in tegenspraak met welke religie dan ook. Het wint de laatste jaren ook in Friesland aan kracht als interessante variant van de intermenselijke, kreatieve,fantasierijke omgang en is als zodanig een verrijking van het leven.” (Leeuwarder Courant)

1999.Hij schildert al 35 jaar beroepsmatig en tekent realisties herkenbare zaken.Er zijn veel moment op names van het boulevard gebeuren bij,zoals te zien zijn in Zandvoort.Zeer herkenbaar en daardoor met een aansprekend verhaal.Een goed gelijkend zelfpor tret heeft enkele maanden gekost om zichtbaar te worden. Deze nauwkeurigheid in de waarneming spreekt duidelijk in de schilderijen, maar verstild zijn ze niet. Het zijn levende momenten gevangen op het doek. (De Tuorkemiter)

Recensies kunstwerken Fred van der Wal 2000- 2005

2000.”Hij is in 1942 geboren in Renkum en sinds 1965 werkzaam als grafisch kunstenaar.Zijn werk is realisties met een verwantschap aan de grafische kunst.Zelf zegt van der Wal over zijn werk:”Ik schilder realisties zonder te verwijzen naar de Oude Meesters, het akademisme of de verleden tijd.Fred van der Wal verdient het door een breed publiek ge zien te worden en dat is ook gebeurd,want sinds 1965 heeft hij al 159 keer geëxposeerd in galeries, musea en overheidsinstellingen in binnen- en buiten land.” (Jouster Courant)

2000.”Een kunstenaar die exposeert wil graag veel, heel veel publiek,zodat hij veel,heel veel van zijn werken kan verkopen en uiteindelijk heel beroemd wordt.De beeldend kunstenaar Fred van der Wal vormt op die regel geen uitzondering.Hij stuurt dan ook gewoon een persbericht naar de krant,waar in hij meedeelt dat hij tot en met 31 juli een schilderij exposeert in de Kruiskerk te Bergum,in het kader van Simmer 2000.Maar…er zijn grenzen.Niet iede reen is welkom,zo blijkt uit het ps-je op de uitno diging:”Toegang ten strengste verboden voor rela ties van het Groningse gereformeerde familie be drijfje Art revisited en/of Christian Artists, alsmede andere provinciale onbegaafde aanhangers van ach terhaalde folkloristiese dansgroepen en uit de noordelijke klei getrokken kulturele Groningse en Friesche voederbieten van dertien in een dozijn en andere gefrustreerde tekenleraren van de NHL te Leeuwarden.” Dat U het even weet. (Nieuwsblad van het Noorden)

 

2001.”Fred W. van der Wal, zichzelf noemen de:”De beste tekenaar van Europa, de beste protrettist van Friesland en omstreken,”toont zijn eigen werk in zijn eigen galerie.Hij schildert realistisch,” maar zonder terug te kijken naar het verleden, de oude meesters of het academisme.” Van der Wal wil oveigens niet iedereen over de vloer hebben: leden van de schilderclubs Christian Artists en Art Revisited zijn niet welkom. Hij heeft zichzelf een tijd lang als “christelijk kunstenaar” gafficheerd, maar kreeg bonje met de club en wil er nu niets meer mee te maken hebben. Alle andere belangstellenden ontvangt hij na een telefoontje. (Leeuwarder Courant)

 

 

 

From → Zonder categorie

Geef een reactie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: