Skip to content

…want wie voor de Bourgogne kiest moet ook Bourgondies leven

mei 8, 2017

Er wordt altijd wel een bezoek aan een kroeg, restaurant of terras aan vast geknoopt want wie voor de Bourgogne kiest moet ook Bourgondies leven, dat is hier absoluut verplicht en anders brengt de gendarmerie of de postbode je dat wel even aan het verstand als Immigree. Wie dan tegen sputtert wordt uitgewezen. Ook in deze stel ik mij bescheiden op met open oor en heldere blik. Ik leen u zelfs graag een luisterend oor, want ook u gaat mij ter harte.

Gatverdamme; ik lijk een dagsluiter wel, maar euh…back to business! In elke geval eerst naar de Lidl om kaasburgers te halen, een paar verpakkingen plakjes belegen Goudse kaas, een aantal flessen Cabernet Sauvignon uit Chili (dan weet U alvast wat ik drink als ik morgen even langs kom en ik ben tuk op zoutjes. Ontvangt U mij dan wel in negligee? En graag een setje van Marlies Dekkers of van een Hema equivalent er onder. Maakt U voor mij vooral geen kosten. Voorts goed in de lipstick gezet, liefst wat ordinair, eye-shadow, high heels, nylons van 15 denier zodat ik toch wat zicht houdt op Uw gezond, ogende, aaibare vlees, de geheiligde zeven plaatsen voorzien van een adem benemend zwaar parfum, de oksels glad geschoren, dan zijn de zoutkristallen beter op de tong te proeven, de benen vanzelf sprekend glad, de bikinilijn opgeschoren, het haar gewassen en gekapt, zodat we er weer even tegen kunnen, het schaamhaar beslist niet in een verticale streep gestyled, zo gangbaar in softpornobladen als Playboy en Penthou-se, want dan barst ik gelijk in lachen uit en waar gelachen wordt vliegt alle ero-tiek op witte engelen vleugels het raam uit naar elders).

En nu maar hopen dat ‘t bekende kokette weblog bijterdje mij niet al te blubberig vindt worden, want dan…ja., dan weet ik het ook niet meer en ga als gebroken man verder, doch niet op krukken en met mijn eigen tanden, de blik op overmor-gen gericht, maar waar was ik ook weer gebleven?

Boodschappen! Naar de Brico Marché waar de pinnige, doch vriendelijk cassiere ons groet. Sinds we bevriend zijn met Christian van de lijstenmakerij zijn we hier populair. De agressieve Julien zegt niets als we hem tegen komen bij de afdeling hang en sluitwerk.

Ik zeg ook niks. Bestel vier grote vloerplaten hydrofuge voor exterieur voor de plafonds in de vijf meter hoge tiende kamer van de nieuwe vleugel die ik nu al een jaar of wat aan het verbouwen ben. Ik houd er van met mijn handen te werken als tegenhanger voor het artistieke werk.

Vervolgens naar Casa, een soort Blokker, waar I. gaat kijken, maar ik loop door naar de Auchan, kom daar de Heer en mevrouw Chambourakis tegen die een paar boerderijen verder op woont. Handjes geven, beleefdheidsfrases uitwisselen. Even later het chique Parijse echtpaar Gautier tegen het aangename lijf gelopen, we vragen ze mee op de koffie in het restaurant dat in de supermarkt is gevestigd maar ze zijn pressé, moeten ergens een sleutel af geven op tijd en bedanken ons heel hartelijk. A bientôt! Ik bied Ina een koffie met een crèpe voor maar zij stelt voor dat we gaan dineren in Le Square. Net iets meer stijl. Rijden er naar toe. De eigenaresse komt ons een hand geven. We komen er vaker. Het is goed, zomers-weer. We zitten buiten op het terras en laten ons de dagschotel goed smaken. Twee glazen Sancerre benemen mij de lust vanmiddag nog iets op de stijger ze-ven meter boven de grond aan het huis te doen. Ik ben graag uiterst nuchter als ik op hoogte moet werken dan kan ik niet de hoogte hebben tengevolge van de wijn of me vergissingen permitteren. Het grote werk aan het huis is en blijft risicovol, de 22 mm dikke vloerplaten van 61 bij 250 centimeter zwaar en onhandig te han-teren van de grond naar omhoog. Ik heb geen hekel aan het bouwvakkeren. Ik weet dat ik er respect mee af dwing bij monteurs en collega kunstenaars die zelf vaak nog geen schroevendraaier in handen kunnen nemen, zoals R.B. en eigenlijk neer kijken op alle handwerk. Bovendien bespaart het tienduizende euros. Dit is mijn dertiende huis dat ik zo intensief verbouw. En het is ‘t laatste. Hierna word ik beroeps werkweigeraar. Uit principe.

Vanochtend afspraak bij de bank in Donzy, een onderhoud over onze verzeke-ringsportefeuille die ge-updated moet worden. De waarde van de antieke meubelen en honderden antieke gravures en lithos is ondergewaardeerd evenals de bronzen Jugendstilbeelden. We zijn er stipt om tien uur, maar de verzekering-specialiste is nog in gesprek met een andere cliënt. Ik bijt de directeur toe: “Cinq minutes pour vous, c’ est tout! Un rendez vous en Hollande a dix heures c’ est un rendez vous a dix heures!”

Langer dan 5 minuten wil ik niet wachten. Ik heb een hekel aan bankpersoneel en alles wat met administratie te maken heeft. Hij biedt aan ons zelf ter woord te staan. Ik vraag of hij wel “un homme Honnête” is.

Hij valt zo wat van zijn stoel van verontwaardiging en zegt :”Ik zit al 26 jaar in het bankvak, als ik niet honnête was dan was ik er al lang uitgevlogen”.

Ik lach. Hij is niet snel uit zijn evenwicht te krijgen.

Na een drie kwartier nemen we afscheid. Ik ben 1.84 m. lang maar hij is nog een kop groter. Hij kijkt me aan en zegt ironies: “Cinq minutes, huh?” Ik vind die opmerking wel geestig en lach hartelijk.

Brief van bestuur Pulchri Studio waarin ze me bedanken voor de documentatie over mijn werk die ik ze heb toegestuurd. Ik bekijk mijn weblog en vind een ontwapenend commentaar van twee geachte lezeressen. Zij doen alle ijsschotsen weg smelten met haar warme rode rozen en breekt het laatste verzet. Een nieuwe lente, een nieuw geluid?

Heel bijzondere dames om mee op te lopen langs de Amstel naar de weinig bezochte uitspanning met die speeltuin aan het water, waar de glazige mayonaise op advocaat lijkt en de bitterballen van steen, de stoelen een steekje aan los, een inspirerende wandeling, maar dan voetje voor voetje, heel langzaam en talmend tot in alle eeuwigheid om zo ontzettend veel te vragen, te vragen, te vragen…

From → Zonder categorie

Geef een reactie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: