Skip to content

Wie wordt tekenleraar? Hij of zij die tekenen noch schilderen kunnen en het ook nooit zullen leren

mei 7, 2017

Wie in de jaren zestig de Rijksakademie voor Beeldende kunsten afdeling Vrije Schilderkunst volgde was in opleiding voor een brevet van onvermogen en een One Way Ticket tot de kunstenaarsteun, toen het in subsidieland nog was van Let The Good Times Roll en je lul als richting aanwijzer.

Zoals traditie in de zogenaamde vrije kunstkringen gaven de leraren van de Rijks akademie les in een vak dat zij zelf niet of slechts gedeeltelijk beheersten.

Wie wordt doorgaans leraar Nederlands? Hij of zij die niet kunnen schrijven!

Wie  wordt tekenleraar? Hij of zij die tekenen noch schilderen kunnen en het ook nooit zullen leren.

Wie werd “professor” aan de Rijksakademie? Hij of zij die genoeg vriendjes had-den geaaid in kunstkringen en pilsjes weg gegeven op de sociëteit Arti et Amici-tiae te Amsterdam.

Welke leerling volgt moeiteloos de opleiding vrije schilderkunst? Hij of zij die geen karakter, talent of intelligentie heeft.

Menig artistieke ploeteraar of schoolmeester schrijft zelfs nauwelijks behoorlijk Nederlands en meent daarmede een daad van protest te leveren die hem eeuwige roem zal verschaffen.

Een amateur schilderende juffrouw uit Dokkum, het domme, geborneerde blondje H.  schreef in de Friese kunstenaargids potlood met een t op het einde van het woord en ook in de enkele kromme zinnen die ik ooit van de niet al te snuggere ex-ulo leerling annex imitator van 17-e eeuwse kerk interieurs en stillevens, de Groningse artistiekerige kommersjele kunstbaard Henk H. las, zaten spelfouten.

Er schijnen zelfs kunstartiesten te bestaan die nog geen zes jaar lagere school ge-noten, heel lang niet konden lezen en schrijven, maar nog steeds praatjes voor tien hebben over hoog opgeleide collegaatjes, maar zelf niet kunnen schilderen en het ook nooit zullen leren.

De grootste promotor van het zeventiende eeuws kopieer werk Henk Helmantel is de amateur filosoof Hans doktorandus van Seventer. Er is maar één god in de schilderkunst en dat is Henk Helmantel en Hans doktorandus Sukkel-van Seven-ter is zijn profeet!

Hans maakte het even heel bont door in een katalogus van Helmantel abusievelijk de 17-e eeuwse schilder Coorte voor het gemak maar Poorte te noemen. Een letter verschil; wat maakt het uit voor die eeuwig grijnzende doktorandus onbenul, die sprekend op Billy Graham lijkt!

Wotzinnunneem of  You can’t judge a book by looking at the cover? Alleen heeft Hans nooit een boek in gekeken of er ook maar iets uit opgestoken.

 

Natuurlijk wel onze Fred van der Wal (genie), want die weet alles en heeft overal verstand van behalve waar hij geen verstand van heeft, placht Hans vrolijk rond te bazuinen en vatte van de weeromstuit het plan op een film te maken over de Kat-wijkse griffermeerde gebroeders Toxopeüs met hun eigen roeiboot.

Hans maakte al vast een website om fondsen te werven. Het zou zoals de lezzer al vermoedde bij plannen blijven.

Movie world here we come, snorkte Hansje olijk, maar wel erg overmoedig. Hansje was tegen subsidies voor kunstenaars want “daar was de Here Here ook op tegen, dus wie had er gelijk?”

Zelf vroeg hij een subsidie aan bij het productiefonds voor de film, maar dat was iets anders, beweerde hij.

Zou de bij de E.O. begin jaren zeventig terecht weg getrapte in-en ingereformeer-de meneer van S. eigenlijk de befaamde studie van Laurens Bol over Poorte…. pardon, Coorte ooit hebben bestudeerd?

Auteur dezes weet wel zeker van niet!

From → Zonder categorie

Geef een reactie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: