Skip to content

Fred van der Wal schreef van kindsbeen af verhalen. Hij onderhield tot halverwege 2011 maar liefst 4 weblogs (o.a. Volkskrantblog van 2006-2011) met verhalen, fotos, jeugdherinneringen en reproducties van eigen werk.

december 1, 2016

zportret 450 v keep

ALWAYS LARGER THAN LIFE, ZELFPORTRET VAN DE KUNSTENAAR 2015. OLIEVERF OP CANVASBOARD, 50 X 70 CM.

Fred van der Wal schreef van kindsbeen af verhalen en tekende veel. Hij onderhield tot halverwege 2011 maar liefst 4 weblogs (o.a. Volkskrantblog van 2006-2011) met verhalen, fotos, jeugdherinneringen en reproducties van eigen werk. Zijn opvoeders verboden hem naar de academie te gaan in 1960.

Het vroege werk van 1959-1967, verhalen, collages, schilderijen en tekeningen werd door zijn opvoeders vernietigd toen hij voor de kunst het huis mei 1967 uit werd gezet zonder een rooie cent op zak uit de kapitale Heemsteedse villa en met een rijksdaalder op zak op de bonnefooi naar Amsterdam trok waar hij 10 jaar tevoren uit was vertrokken. In 1966 weigert de kunstenaar militaire dienst op de wet Gewetensbezwaarden. In 1967 wordt zijn weigering gehonoreerd.

De nu 74-jarige kunstenaar voelt zich nog even zilver als kwik en  kwiek als een kwikstaartje in  de meimaand en legt uit dien hoofde menig kunstzinnig ei in eigen nest. Hij voelt zich als een Drone op  een search and destroy mission maar anderzijds ook weer als lid van het International Art Rescue Team voorzien van klimtouwen en Icepick betrokken bij menige kunstzinnige actie voor zo ver hem dat tot voordeel strekt.

Bij de in 1981 gestichte brand in zijn atelier in Amsterdam oud west ging een groot aantal collages, tekeningen, aquarellen en een kostbare design-bank verloren. Toevallig was de artiest deze dag afwezig. Hij kent een paar stalkers die het graag anders hadden gezien. De brand was gesticht door een paar verslaafde drugsvriendjes van de fake artist Ernst Jan Engels, één van de vele neukies van Gerard Reve, die zo nu en dan het ateliergebouw aan de Tweede Nassaustraat 8 bezocht.

Inmiddels hield onze onstuitbare artiest (Fred van der Wal dus) tussen 1966 en 2011 meer dan 350 groeps- en eenmans tentoonstellingen waaronder rondreizende tentoonstel-lingen. Zelf zegt hij daar over: Dit is nog maar het begin. Twijfel aan zijn eigen kwaliteiten kent onze bevlogen kunstenaar niet, wel aan de strapatsen van zijn minder begaafde collegae, die hij graag goede raad geeft om net zo beroemd te worden als onze omstreden auteur/kunstschilder/fotograaf dezes.

De kunstenaar exposeerde zijn werken vanaf 1966 in Nederland, Duitsland, België, Zweden, Franrkijk, Engeland en de VS. Vele uitnodigingen uit de VS, Oostenrijk, Engeland, Duitsland en Frankrijk vielen  hem ten deel. Doorgaans vouwt onze omstreden kunstenaar van de invitaties papieren vliegtuigjes die hij onder zijn homerische lach regelrecht de prullenmand in vliegen.

Onze omstreden auteur is lid van de kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae te Amsterdam sinds 1972, Pulchri Studio te Den Haag sinds 1974, Groupe Nevers in de Bourgogne sinds 2004, De Nederlandse Kring Van Tekenaars sinds 2007. Alsof je een emmer leeg gooit!
Het Stedelijk Museum te Amsterdam heeft 9 werken van hem in eigendom en het ICN (Instituut Collectie Nederland) 59. Naar het prentenkabinet van het Rijksmuseum te Amsterdam zijn 13 werken uit de ICN collectie van de kunstenaar overgedragen, hetgeen genoeg zegt over de kwaliteiten van onze ras artiste peintre. Het Fries Museum te Leeuw-arden bezit 2 zeefdrukken van zijn hand,  in de Dieuwke Bakker Collectie tenminste nog 2 werken van de zes eens door Dieuwke Bakker aangekochte werken en in de kwalitatief mindere AMC collectie eveneens een of meer werken vertegenwoordigd .

Schilderijen en grafiek van zijn hand zijn aangekocht in de 70-er jaren door de NKS projectcommissies. De grootste particuliere verzamelaars van werk tussen 1971 en 2012 van Fred van der Wal zijn Marijke de Muinck en Bernardina Bosse.

De Dieuwke Bakker Galerie Mokum Collectie kocht najaar 2005 een tekening van Fred aan voor 1500 euro, de hoogste prijs tot nu toe. Zijn door de BKR aangekochte werken dragen na overdracht aan het ICN het kenmerk BCW (Bijzondere Culturele Waarde) en worden als cultureel erfgoed niet verkocht. Een kwalifikatie die slechts 6 à 7 % van de honderdduizenden aangekochte werken kreeg door een commissie van kunsthistorici.

Het werk van de kunstenaar werd tussen 1978 en 2011 geboycot door de Friese/ Groningse overheden, galeries en provinciale expositieruimtes in het noorden des lands. Een fervent tegenstander sinds 1978 van het werk van Fred van der Wal is de ex-consulent beeldende kunst drs. Huub Mous.

In de jaren ’80 en ’90 was de Friese extreem linkse BBK de Fryske Kultuerried, maar ook de Groningse kunstschilder Henk Helmantel  en zijn stijl gereformeerde  manager drs. H.v.Seventer te Zuidhorn felle tegenstanders van het werk van onze kunstenaar. De Amsterdamse kunsthandelaar L. Brons insinueerde in commissie met Helmantel en Dagblad van het Noorden dat Fred van der Wal achter de diefstal van tientallen werken van Helmantel zat.

Fred van der Wal werd voor een aantal Noordelijke kunstenaars initiatieven en verenigingen zonder opgave van redenen geweigerd. In 2005 en 2009 werd onze kunstschilder nog geweigerd voor de Friese kunstclub Fria, een vereniging die indertijd bij hem thuis werd opgericht in 1985. In 2010 werd de kunstenaar zonder opgave van redenen geweigerd voor de Bildtse Kunstkring, de Noordelijke realisten, Facit, Fria en het Portretschilders genootschap en de website Kunstpromotie.

Wellicht is zijn Amsterdamse afkomst de oorzaak van de provinciale tegenwerking.

De zelfbewuste kunstenaar, die door de tentoonstellings organisator Harald K. ooit de ‘Bontste Hond van Friesland’ werd genoemd, lijkt ondanks alles toch bescheiden gebleven en lust een aardig glaasje, trekt zich dan ook op geniale wijze gaarne terug in zijn ateliers in zijn landhuis Couloutre in de Bourgogne of in zijn villa te Sint Annaparochie te Friesland.

De kunstenaar onderhoudt geen innige contacten met Friese of Groningse beeldende kunstenaars.

 

From → Zonder categorie

Geef een reactie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: