Skip to content

OP MIJN VRAAG OM INLICHTINGEN OVER DE GALERIE MOKUM COLLECTIE WERD NIET GEANTWOORD & LANGS DE VESTIGINGSPLAATS VAN DE COLLECTIE KOMEN WAS ER OOK NIET BIJ, WANT DAT KWAM NET NIET UIT. AFFIJN, EEN KUT IS GEEN KONIJN & EEN BEEN BREKEN IS ERGER! MEVROUW VAN ZON WAS ‘EEN BEETJE BANG VOOR MIJ OMDAT IK ONDER KUNSTENAARS ‘EEN BEPAALDE NAAM ZOU HEBBEN’ BEGREEP IK UIT EEN EN ANDER.

november 27, 2016

FRED VAN DER WAL NIET MEER VERTEGENWOORDIGD IN DE MOKUM COLLECTIE?
november 22, 2016
FRED VAN DER WAL NIET MEER VERTEGENWOORDIGD IN DE MOKUM COLLECTIE?
DAARZIET HET WEL NAAR UIT. OP MIJN VRAAG OM INLICHTINGEN OVER DE GALERIE MOKUM COLLECTIE WERD NIET GEANTWOORD DOOR BEHEERDER JANNA VAN ZON & LANGS DE VESTIGINGSPLAATS VAN DE COLLECTIE KOMEN WAS ER OOK NIET BIJ, WANT DAT KWAM NET NIET ZO GOED UIT. AFFIJN, EEN KUT IS GEEN KONIJN & EEN BEEN BREKEN IS ERGER!
MEVROUW VAN ZON WAS ‘EEN BEETJE BANG’ VOOR MIJ OMDAT IK ONDER KUNSTE-NAARS ‘EEN BEPAALDE NAAM ZOU HEBBEN’ BEGREEP IK UIT EEN EN ANDER.
Binnen Galerie Mokum een kunsthandel die voornamelijk werk van epigonen van Magritte, Melle en namaak 17-e eeuwse kunst verkocht was Fred van der wal als vernieuwer van het realisme een vreemde eend in de bijt. Zijn werk sloot aan bij het surrealsime en de PoP Art en werd door recensenten gezien als een West Europese variatie op de pop art. Verschillende betrokkenen -collega schilders zowel als kopers en galerie assistentes- bij Galerie Mokum waren fervente tegenstanders van het werk en de persoon van Fred van der Wal. Zijn schilderijen en tekeningen werden meerdere malen opzettelijk beschadigd waarop de kunstenaar in 1978 vertrok bij de galerie. Tegenstanders van zijn werk binnen de galerie waren Janna van Zon, Teun Nijkamp, Wout Muller, Clary Masten-broek, kunstkopers Sjouk Stigter en Henk Romein Meijer,en vooral de galerie assistente Elsje Stroetinga, die ik na 1976 nooit meer heb gezien. Meer dan 35 jaar later deelde ze mijn oudste dochter mee dat mijn werk ‘onbenullig’was, en ‘niets voorstelde’ en daarna nog wat minderwaardige kwalifikaties over mijn persoon. Geamuseerd hoorde ik de klachten van mevrouw Stroetinga aan, die Misja mij vrolijk mede deelde.
De opvolgers van de oprichtster Dieuwke Bakker van Galerie Mokum exposeerden zonder opgave van redenen het werk van Fred van der Wal niet meer. De galerie richtte zich op de kunst van het déja vu, epigonisme en commerciële schilderijtjes in de stijl van de 17-e eeuw. Mevrouw Janna van Zon, opvolgster van Dieuwke Bakker beweert abusievelijk dat Bakker een ‘bijna geniale kijk’ op de Nederlandse realistische kunst had. Bijna genialiteit is het laatste dat in mij op komt als de naam Dieuwke Bakker ter sprake komt. Eerder denk ik aan de kwalifikatie Kip zonder kop, waarmede GeertJan Jansen haar eens betitelde.

Janna van Zon verkeerde in de veronderstelling dat ik haar ‘wellicht zou aanranden’ hetgeen nimmer in mij is opgekomen omdat ik geen enkele interesse heb in vage New Age zweefteven en was ook vreselijk bang voor GeertJan Jansen die ze vergeleek met Al Capone.
Vanochtend bekeek ik de website van het zogenaamde huiskamer museum van Janna van Zon waar de door Bakker aangekochte kunstenaars zijn vertegenwoordigd. Het aantal werken dat de eerste galerie eigenaresse Bakker van mij kocht tussen 1967 en 1978 waren er zes. Twee werken, waar onder een gouache, die in de catalogus van”70 jaar Nederlands realisme” stond, zette zij in een van haar buien van totale gekte op straat met veel antiek uit haar huis, een zeefdruk werd weg gegeven, twee verdwenen met onbekende bestem-ming en wellicht is een klein portret van mijn hand Spaghettivreter ook niet meer aan-wezig.
ELK JAAR VERKEERDE MEJUFFROUW DIEUWKE BAKKER MAANDEN LANG IN EEN OF AN-DERE PSYCHIATRISCHE INRICHTING. SOMS MET EEN GEDWONGEN OPNAME ZOALS IN 1969.
In de lijst van de oorspronkelijk aanwezige kunstenaars in de collectie stond lange tijd mijn naam nog wel vermeld; in de recente lijst onder de titel Collectie niet meer. Jaren geleden stelde ik voor het zogenaamde huiskamermuseum van Janna van Zon te willen bezoeken. Het viel niet in goede aarde. Ik zal er dan ook niet komen.
OORSPRONKELIJK AANWEZIGE KUNSTENAARS IN DE MOKUM COLLECTIE:
In het Huiskamermuseum vindt u werk van de volgende kunstenaars. U kunt bij de onderstreepte namen doorklikken en meer lezen en zien…
Tobias Baanders
Jan van den Berg
Barend Blankert
Hans Deuss
Cornelis Doolaard
Tinus van Doorn
Ferdinand Erfmann
Chris van Geest
Herman Gordijn
Guus Hellegers
Henk Helmantel
Aad Hofman
Joost van Kempen
Koosje van Keulen
Roos de Lange
Keetje Lindner
Ans Markus
Clary Mastenbroek
Melle
Sal Meijer
Wout Muller
Dick Pieters
Peter Pratt
Jasper van Putten
Matthijs Röling
Anne Semler
Teunn
Poeka Veldman
Wout van Vliet
Fred van der Wal
Kik Zeiler

 

GESELECTEERDE KUNSTENAARS UIT DE MOKUM COLLECTIE. ZOALS DE LEZER ZIET IS DE NAAM VAN FRED VAN DER WAL NIET MEER AANWEZIG IN DE NIEUWE KOLOM:

 

Het volgende ronkende exposé is van de hand van Janna van Zon.
De Mokum Collectie
De Mokum Collectie omvat een groot aantal schilderijen van inmiddels bekende kunstenaars. Verzameld door Dieuwke Bakker (1935-1984) stichtster van Galerie Mokum in 1962. De spraakmakende (?) collectie heeft een vaste plaats gekregen in het Huiskamermuseum Aalsmeer.
Dat de Mokum Collectie, verzameld door Dieuwke Bakker, zowel op nationaal als internationaal niveau van grote waarde (?) is, staat vast. Regelmatig wordt dan ook werk uit de collectie aan andere musea in bruikleen gegeven. Meer informatie hier Dat de Mokum Collectie, verzameld door Dieuwke Bakker, zowel op nationaal als internationaal niveau van grote waarde is, staat vast. Dieuwke Bakker, stichtster van Galerie Mokum, had een bijna geniale (?) kijk op de Nederlandse realistische kunst. De vele schilderijen, etsen, tekeningen, aquarellen en litho’s die zij in de 22 jaar als galeriehoudster verzamelde, sierden haar inspirerende huis en zorgden tevens voor een steun aan de kunstenaars. Want wanneer Dieuwke iets kocht van hun werk dan was dat een compliment waarmee iedere kunstenaar blij was.

From → Zonder categorie

One Comment
  1. fredvanderwal permalink

    Dit is op Fredvanderwal's Weblog herblogd.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: