Skip to content

MOTTO ALBERDINA LIEWES’ WEBSITE HET CLICHÉ: ALLES VAN WAARDE IS WEERLOOS

juni 2, 2015

MOTTO ALBERDINA LIEWES’ WEBSITE HET CLICHÉ: ALLES VAN WAARDE IS WEERLOOS

 La Boheme Bed and Breakfast voor vakantievierders op creatieve safari die graag in kuddes vertrekken en in kuddes weer thuis komen.

 Schrijven en schilderen in Lagoa Portugal onder leiding van Alberdina Liewes

 Masterclass (?) schrijven

Liewes: Je hebt al meerdere teksten geschreven, waar je zeker tevreden over bent en je hebt behoefte aan een klankbord. Je gaat niet naar een schrijfcursus om te leren, maar om jezelf te scherpen. De cursus is bedoeld om je te inspireren en te verrassen. Kennis en ervaringen worden gedeeld met mensen uit het vak. Je ontdekt mogelijkheden in jezelf, waar je je eerder nog niet zo bewust van was.

Fred van der Wal: Mevrouw Liewes heeft als enige publicatie zelf een ‘middeleeuws’ kookboek geschre- ven. Ze geeft dan ook van uit die optiek op uiterst  ‘professionele wijze’ leiding aan would be auteurs tegen een aardig kostenplaatje. Wie vliegen er in?

INDIVIDUELE BEGELEIDING DOOR LIEWES  (…)

Je sluit publicatie niet uit, maar zover ben je nu (nog) niet. Eerst zoek je de juiste vorm voor je verhaal, je roman. Als inhoud en vorm elkaar versterken weet je hoe je verder zult gaan. Maar ook dan stuit je op talloze op te lossen vraagstukken, die je wilt bespreken. Het zal daarbij ook om keuzes gaan, die de kern van je mens-zijn raken. Uiteindelijk gaat schrijven ook altijd over liefde, leven, dood, twijfel en hoop.

Fred van der Wal: Beperkte thematiek. Liewes kijkt niet verder dan haar MO akte Nederlands neus lang is.

Wie geeft deze begeleiding. Alberdina Liewes. Dat is vooralsnog het antwoord. (…)

In de inleiding schreef ik (Liewes) dat dit een chique vorm van begeleiding is. Een vast prijskaartje kan Liewes er echter niet altijd aanhangen. Gemiddeld €1000 gedurende een half jaar. Of een intensieve week individueel of groepje van drie hier bij mij in Lagoa met B & B. Ik haal u op van het vliegveld Faro.

Fred van der Wal: De taxi staat voor.

Over Alberdina: in de visie van Alberdina Liewes op de boekenwereld staan begrippen als inspiratie, creativiteit en scheppingsdrang centraal. Liewes heeft als uitgever contacten met auteurs en kunstenaars als Gerrit Krol, Morriën, Mulisch, Röling, Bert Wagendorp en vele anderen.

 Fred van der Wal: Het gehele ‘fonds’ van uitg. Cahier bestaat uit een schamele 8 (!) boeken van bijna vergeten mode auteurs als Krol, Mulisch, Morriën,Kees Fens, Michael Zeeman, allen al lang dood en begraven, Röling (kunstschilder) in doodsnood en Bert Wagendorp journalist bij de Volkskrant. Een illuster gezelschap waar Liewes mee ‘om gaat’. Dode auteurs. Liewes een geval van literaire necrofilie.

Over haar favoriet, de Volkskrant journalist Bert Wagendorp het volgende, gepubliceerd op de fameuze Geen Stijl site:

 BAH! Bert Wagendorp pist Martin Bril af

 Wilt u afgunst? Wilt u jaloezie? Wilt u smerig natrappen in columnistische kringen? Lees dan snel het portret dat beperkte broodschrijver Bert Wagendorp schreef over de man die grootsheid in het basale zag. Martin Bril wordt volledig afgepist door Bert Waggeldorp (GroenLinks). Uit elke zin druipt minachting en hoon. Frappant, want iemand als Wagendorp legt het op alle fronten af tegen Martin Bril. Bert Wagendorp zou in zijn handjes mogen klappen als hij de stront onder de zolen van Martin Bril mag aflikken, maar zelfs dat is hij eigenlijk niet waard. Charismatischer, talentvoller, rijker en beroemder, Martin Bril is dood populairder dan Bert Wagendorp levend. Iedereen weet dat Wagendorp een schijthekel had aan het commerciële succes van Bril toen deze nog leefde. Nu Bril dood is en het Wagendorp in zijn bolletje is gestegen na de publicatie van een romannetje, met een clichématig ‘berg opfietsen is metafoor voor het leven’-thema, durft Bert ineens publiekelijk zijn dedain voor Martin uit te spreken. Het lijk van Bril krijgt op ranzige wijze een mes in de rug gestoken. Het drugsgebruik wordt benadrukt, de vrouwenlust wordt benadrukt – wat in geval van Bert Wagendorp op zijn minst opmerkelijk is te noemen, de desillusie van het niet slagen in het schrijven van een roman wordt benadrukt, de vermeende simpelheid van Martin Bril wordt bespot.

Quote: “De verhalenbundel Het tekort, uit 1998, geldt als zijn beste werk. Het tekort is ook zijn beste titel en het boek komt nog het dichtst bij wat Bril ambieerde.

” Merkt u de subtiele dubbele laag waarop Wagendorp de titel ‘Het tekort’ toepast om Martin Bril te definiëren. Serieus, Bert, wat is er gebeurd? Heeft Martin Bril de liefde van je leven uitgewoond en als een stuk vuil weggesmeten, of zo? Vanwaar die misselijke jaloezie die uit elke letter in dit portret spat, gericht naar een man die zich niet eens meer kan verdedigen tegen de rancuneuze roddelpraat van de linguïstisch totaal minderwaardige Bert Wagendorp? Dit portret, in een poging Martin Bril te verfrommelen tot iets waar Yvonne Kroonenberg dierlijke associaties van krijgt, zegt meer over de psyche van Bert Wagendorp dan over de prestaties en persoonlijkheid van Martin Bril. Het artikel onthult de tekortkomingen van Bert Wagendorp op genadeloze wijze doordat hij ze projecteert op Martin Bril. Respectloos, Bert. Martin Bril verdient beter dan als een vuile straathond nagetrapt te worden door een taalbarbaar als jij. Niet dat hij zich zal omdraaien in zijn graf, want Martin Bril gaf in leven net zoveel fucks om jou als in dood.

Enfin.

Er is een Martin Bril-docu op Nederland 2 nu. Gaat dat zien.

 Bert Wagendorp is ook nog een lafbek want hij gebruikt allerlei etiketten en benamingen maar plaatst daar telkens vraagtekens bij. Hij heeft niet eens de ballen om zelf conclusies te trekken.

Zielig en allemaal niet zo mooi.

Maar ja, kijk naar Wagendorp’s wikipedia en je weet genoeg. Een leven gewijd aan fietsende drugsgebruikers. Daar wordt een mens gefrustreerd van.

Doorn2148 | 21-04-14 | 23:05

Liewes geeft eveneens ‘inzicht in de wereld achter het boek’ en beantwoordt met plezier uw vragen over uitgeverijen, auteurs, en uiteraard uw eigen schrijfervaringen en poëzie. Ze is organisator van ‘Bergen beeldend literatuur’ op zondag. Zij heeft talrijke (?)  lite-raire bijdragen geleverd met haar bibliofiele uitgeverij Cahier. Ze schreef zelf als Liewes het succesvolle Sin ende Soetheit, een middeleeuws kookboek

Fred van der Wal:Een culinaire verfijnde literaire smaak, hahaha!

En altijd neemt zij u mee naar een land boven de wolken en deelt zij met u haar passie voor boeken.
Fred van der Wal:Luchtfietster Liewes neemt u mee naar een land boven de wolken. Liewes staat de would be auteur bij met raad en daad tegen ruimhartige betaling van de hulpbe-hoevende:

Schrijfwerk

Bel ons en meld u aan, en u kunt zo aanschuiven bij het boekplan jaarprogramma. Bijgaand een beknopt  overzicht wat u zoal kunt verwachten.

Data

U kunt op elk moment starten in het jaarprogramma.

Inbegrepen:

Een persoonlijk intakegesprek

Een op maat gemaakt Plan om stap voor stap je schrijfwerk te realiseren

Maandelijkse sessie, met high tea (en hotelovernachting)

Feedback op maat, alle dagen van de week..

Coaching voor het schrijven, uitgeven en promoten van je nieuwe boeken

Voorpublicatie al dan niet zelfstandig

Tekstcorrectie en eindredactie manuscript

Social media advies

Omslag en typografie

Typografie advies

Titel advies

Lezing oa Literair cafe Bergen nh

*Prijs   vanaf ca 199 euro

Ook schilderen kan in Lagoa  onder leiding van Liewes

SchilderWeek Lagoa

Liewes heeft de klassieke academische opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva. Hier kreeg ze (volgens eigen zeggen, red.) een zeer gedegen basis in de techniek van zowel de schilderkunst als ruimtelijke en grafische (textiel)vormgeving.

Fred van der Wal: Minerva kent geen klassieke academische opleiding. Wie zo nodig een overigens totaal achterhaalde ‘klassieke academische opleiding’ wil volgen dient niet Minerva maar de ‘klassieke academie’ te volgen waar volgens een 19- e eeuws ouderwets les systeem les wordt gegeven door o.a. cliché kunstenaars als Henk Helmantel, Jan van Loon, Tom Hageman en Jan van der Kooi. Een opleing voor AOW-ers en dames en heren van middelbare leeftijd met een schilders- en knutsel hobby.Er resultaten zijn er dan ook maar. Ik zag een ‘overzichtstentoonstelling’  van de geslaagden van de klassiek akademie. Het was met geen pen te beschrijven zo slecht als de kwliteit bleek.

Daarna voltooide zij (Liewes) de studie Nederlands. Alberdina heeft een grote fascinatie voor de maak-baarheid van de leefomgeving. Het motto op de foto van haar website is het cliché: Alles van waarde is weerloos.

Fred van der Wal: Alsof een studie Nederlands samen hangt met het pvda ideaal van een maakbare leefomgeving vol maakbare mensen DIE MAAKBARE BOEKEN SCHRIJVEN EN MAAKBARE KUNST BIJ ELKAAR KLATSJEN. Die Liewes. Ze gelooft er zelf nog in.

Haar (Liewes) kunstwerken laten vaak een persoonlijke, tastbare ervaring van de subtiele veranderingen in haar leefomgeving zien.

Fred van der Wal: Literair, Art en Design zijn haar specialismen, zo snorkt zij op haar web-site

alberdina
Fred van der Wal: Zie foto. De absolute troep die Liewes maakt hierboven een voorbeeld van. Je wilt het nog niet kado krijgen voor Sinterklaas. Totaal talentloos.

Ze runde de avant-garde Gallery Liewes

Fred van der Wal: Nog nooit van gehoord. Wie eigenlijk wel?

Waar onder andere Armando exposeerde. Ze heeft grote belangstelling voor literatuur en poëzie. Ze is tevens organisator van ‘Bergen beeldend literatuur’ op zondag. Zij heeft talrijke literaire bijdragen geleverd met haar bibliofiele uitgeverij Cahier. Alberdina heeft als docent veel ervaring in het geven van teken- en schilderlessen. Programma schilderen en tekenen: Aan de hand van afbeeldingen uit de kunstgeschiedenis bestude-ren we “beeld” of landschap en wennen we aan ons idioom.

Fred van der Wal: Wennen aan ons idioom? Wat is dat voor flauwe kul?

Er wordt geschilderd vanuit een specifieke problematiek (?) naar portret of figuur, met acryl of olieverf. U dient twee van tevoren geprepareerde ondergronden mee te nemen (papier, karton, paneel of doek).

Een serie van afwisselende lessen waarin je werkt naar stilleven, interieur, model of portret

Fred van der Wal: Liewes kan zelf nog geen streep recht trekken en wil klassiek themas en genres aansnijden die haar beperkingen ver te boven gaan.

Materiaallijst (suggestie):

Basispakket: gemengd wit, ultramarijn, kobalt, gele oker, cadmium rood, kraplak,

Fred van der Wal:Een willekeurige reeks kleuren waar enkele essentiële in ontbreken. Het is de vraag of Liewes een klassiek palet kan opbouwen met haar vrijblijvende geleuter. Mevrouw Liewes schat zichzelf hoog in. Op een advertentie waarin een docent mode en design werd gezocht meende mevrouw te moeten reageren:

PROJECT BEKIJKEN DOCENT MODE DESIGN (ADVIES EN EDUCATIE..)

geplaatst door   datum plaatsing Doorlooptijd       budget / salaris

flexonderwijs     06-11-12 22:34

project titel

Docent mode design ..

projectomschrijving

Voor een onderwijsinstelling in de regio Apeldoorn zoek ik per 1 december voor 0,20 tot 0,30 fte een bevoegd docent Mode design. De opdracht duurt tot einde schooljaar. Eisen voor de functie zijn: Bevoegdheid, Aantoonbare ervaring als docent Mode design in het onderwijs. Voor meer informatie over de functie graag reageren met cv en motivatie. Bedankt en de vriendelijke groeten,

Flexibility Onderwijs.

Reacties:

Geplaatst door: datum plaatsing:           status:

alberte  06-11-12 23:53  pro

Ik vertrouw erop dat deze brief en mijn CV met ruime design onderwijs ervaring u
voldoende aanleiding geven om mij uit te nodigen voor een gesprek.

Vriendelijke groet,

Alberdine Liewes

nl.linkedin.com/pub/alberdina-liewes/15/855/617

 

From → Zonder categorie

3 reacties
 1. fredvanderwal permalink

  Dit is op Fredvanderwal's Weblog herblogd.

  Like

 2. fredvanderwal permalink

  DE REACTIE VAN DE MARGINALE BERGENSE UITGEEFSTER LIEWES OP FOTO VAN FRED VAN DER WAL VANDAAG 18 DEC. 2015:

  WAT HEB JIJ EEN ROTKOP!

  FRED VAN DER WAL: HET IS WEL DUIDELIJK DAT HET MEVR. LIEWES NIET ZO GOED GAAT MET HAAR ACTIVITEITEN

  Like

 3. fredvanderwal permalink

  Alberdine Liewes
  Zie een rotkop(Fred van der Wal) , niet meer en niet minder

  Fred van der Wal
  Fred van der Wal Het gaat niet zo goed met de pyknies gebouwde mevroj Liewes…ach ja, die onappetetijlijke dikkerdjes met de obligate parelkettinkjes…zo koket! Burgertrutje…

  Alberdine Liewes · Vrienden met Bart Holt en 1 andere persoon
  begin je hetze tegen je eigen soort, joh, Durf je wel?Geef me je tel nr even dan kan ik je te woord staan. Een echte kunstenaar doet zoiets niet, alleen een zelfbenoemde,

  Alberdine Liewes
  Wat vind je vrouw ervan? Dat je zomaar totaal onbekende dames belaagt? Graag hoor ik haar over jouw kinnesinne.
  4 min. · Vind ik leuk

  Alberdine Liewes
  of anderen, je bent totaal van het padje zoals ze dat in fryslan zeggen. Of beginnend dement, iets anders kan ik er niet van maken.

  Fred van der Wal
  Fred van der Wal Mevrouw Liewes, nav uw reactie voel ik er bijzonder weinig voor u te woord te staan. U zult als bijzonder sjieke artistieke intellectueel daar wel begrip voor op kunnen brengen, vermoed ik. Hierbij beschouw ik verdere discussie als totaal zinloos.

  Alberdine Liewes ·
  Ach zie het al, een liefdeloze jeugd had hij, wat zielig, en hij schildertje worden. En zijn moeder wou hem niet, Tjonge geen wonder, wat een rot karakter. Oedipus sta op, voor deze gallige idioot. Geen wonder dat je nergens bent toegelaten, op geen enkele kunstacademie. Want je visie deugt niet, je kunt wat veegjes zetten, maar ontbreekt je aan het idee, en goede passie. Foute passie voldoende hoor, xegt juf, deed geen kweekschool heur, dat zijn rotzakken meestal, kunnen niet abstraherend denken, veel tekeningen gemaakt voor kweekschool leerlingen uit mijn dorp als dertien jarige, maar voor de lol, even MO, dus VO Ned gedaan. En neem nu es een vent voor je, in plaats van vrouwen haten….

  Alberdine Liewes · Vrienden met Bart Holt en 1 andere persoon
  En kijk ik heb het uiterlijk niet nodig om je te woord te staan. Alhoewel, ..niet best. Waar blijft je tel nr dan gaan we je bellen.

  Fred van der Wal
  Geachte Mevrouw,
  Ik verzoek u mij niet te tutoyeren.Uw onverholen belangstelling en bedekte aanbiedingen leg ik naast mij neer.

  Fred van der Wal

  Alberdine Liewes
  U moet nooit tegen mij ingaan meneer de zg kunstenaar. Dit is het walgelijkste wat ik ooit gezien heb ..Een trol, mensen dat is nu een trol. In een poging om wie dan ook na te bootsen, imiteren verzandt hij in een manierisme, en waar deze ongetalenteerde man niet eens tot in staat is.
  foto van Alberdine Liewes.

  Alberdine Liewes
  En komt u nu eens voor den dag met een telefoonnummer dan kunt uw gram even uiteen zetten. Laat me niet door een of andere laffe schoolmeester zelfs dat kon hij niet, op de kop zitten. Dan spreken we verder, in St Annaparochie, daar woont de grote o zo miskende artiest.

  Alberdine Liewes ·
  Trolleke lijkt sprekend, uw vrouw mag ik haar even dan toon ik haar wat u in uw vrije tijd bemachelt. Haal weg of ik bel de politie.

  Alberdine Liewes
  Ik ga verder met u op twitter etc, want door een schoolmeester bekliederd worden, gebeurt je maar een keer in je leven.

  Fred van der Wal:
  Ik wens u veel succes met uw werkzaamheden en een voorpoedig herstel van uw situatie.

  Fred van der Wal
  Ik kan het me voor stellen dat u het daar niet gemakkelijk mee heeft. Mijn telefoonnummer? Ooooh…geen probleem hoor.Zoek het maar op in de gids. Mijn echtgenote zal u gaarne ter woord staan. Vooral over mijn vrije tijd als ze daar over begint kan ze nog uren doorgaan. Nee,dan bent u nog niet jarig…u zult er nog van achterover slaan met het nekje tegen de granieten aanrecht van wat u allemaal hoort. Ja, en wat dan?

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: