Spring naar inhoud

Je hebt golf en je hebt boerengolf, dat mag wel zo zijn, maar je hebt geen kunst en boerenkunst…

september 29, 2014

Je hebt golf en je hebt boerengolf, dat mag wel zo zijn, maar je hebt geen kunst en boerenkunst…

Jaren geleden constateerde hij al dat alles wat er met pen en penseel viel te bereiken, door hem, als genie van den beginne, al lang bereikt was.
Sindsdien is hij dan ook definitief uitgeschilderd, maar beslist niet uitgepraat. Wel exposeert hij niet langer regelmatig zijn magistrale meesterwerken uit gevoerd in olieverf van de hoog ste kwaliteit in dure galeries in de hoofdsteden van Europa.
Vanzelfsprekend niet op het platteland in Holland, daar heeft hij alleen maar dédain voor.
Je hebt golf en je hebt boerengolf, dat mag wel zo zijn, maar je hebt geen kunst en boeren kunst, alhoe wel, als ik die doeken van Diederick K. of de onnozele overgesubisideerde Diep Friese collegaatjes van Fria bekijk.
Een ontmoeting met de onstuitbare Fred van der Wal, die ook in Frankrijk zegt wat hij denkt en weet wat hij zegt, maar vooral weet wat hij wil en dat is toevallig niet niks, want voor wie niets wil gaat toch de zon op en treedt een bijstandsuitkering in werking. De Bijbel zegt: Wie niet werkt zal ook niet eten. Duidelijker kan het niet.
En hoe goed is het niet als er voor een staatsuitkering gewerkt moet worden en anders gewoon naar een heropvoedingskamp met het loon uitbetaald in klappes op de naakte popo anders beleeft de uitvoerder van het vonnis er geen lol aan.
Zie het vlees drillen en samen krampen als de zweep de huid kust. Een sadomasochistiese tweespraak. De rode striemen die een prachtig patroon aftekenen op de beide lustbollen en daarna rug, buik, binnen- en buitenkant van de dijen, want de schoften van de mens en dan heb ik het niet over het gedrogeerde maatschappelijk uitschot, moeten ook kleuren. Chemtrails van de pijn. Getekende wrakken op de huid.
En het gekrijs van het slachtoffer? Oooooh, dat is muziek in mijn oren. The Executioners Song. In MP3 op te nemen.

De artiest met een van zijn onafscheidelijke zonnebrillen is heel duidelijk over het dragen van een zonnebril bij nacht, stikdonkere nacht.
‘De mensen vinden zo’n donkere bril soms niet zo erg prettig, weet U. Ik houd er niet van als men aandringt om ‘m af te zetten, maar ik ben als goedgelovig gristenmens natuurlijk een uiterst flexibel, Bijbelvast man, vraag maar aan hen die regelmatig om mij heen staan en uit sluitend Ja knikken. Ik kom hier trouwens bij U binnen met een heldere doorzichtzonnebril, zo ongeveer als een doorkijkbeha, gekocht op een jaarmarkt buiten het toeristenseizoen te Donzy, Frankrijk, een landstreek bekend om zijn optiese instrumenten van wereldnivo.
Men slijpt hier tijdens lange, donkere winter avonden bij een olielamp de lenzen nog voor de vuist weg met de hand met carborundumpoeder en bij hele sloten zelf gestookte malt wisky waar een normaal mens gezeten op een eiken houten fust na één slok al blind van wordt.
En hoe ik dan zie wil ik U wel verklappen, namelijk als…affijn, laat ik het zwijgen er maar toe doen, acht jaar, want het is zó ongelóóflijk! Menig huwelijk duurt toch heel wat korter! Ik zie dan na een litertje of wat als…

Als een Sony Digital Camera met Night Shot?

Die slag is U! Als ik overdag langs het strand loop dan kijk ik met mijn speciale Leitz optiek met night shot namelijk dwars door de schaarse dameskleding heen, dat wil ik U nog wel even verklappen.
En wat ik dan zie, daar word ik als metroseksjuweel niet altijd even vrolijk van, dus laat ik het er meestal maar bij zitten en hou mijn kalvinistiese jatten bij me, omdat er om te beginnen visueel al geen eer aan te behalen valt, laat staan de rest, dat wil ik niet eens wéten!
Als eigentijdse jongeman prefereer ik goed geklede vrouwen, dat is heel modern, in plaats van die naakte, kale apinnen. Nee, dan zie ik nog liever Zwarte Piet tegen Kerstmis.

En als U des zomers monkelend over het naaktstrand loopt met Uw speciale gekleurde bril?

Dat is heel merkwaardig dat U ‘t aanroert, want daar zie je dan al die in werkelijkheid ontklede mensen juist weer gekleed dankzij die inversie funktie van de briljant geslepen glazen met cylinder.
De opticien weet wel wat ik bedoel.
Ik doe er dus verder het zwijgen maar toe voor de lieve vrede. Ik heb namelijk geheimhoudingsplicht opgelegd gekregen.
U niet, want U bent journalist, dat zou me wat moois zijn als U zich daar op beriep, dan hadden we elke dag een blanco krant tot de kalveren op het ijs dansen want dan houdt echt alles op en willen we daar voor betalen? Krijg nou wat! Nee, dat willen we niet!”.

Als ik hem verzeker dat hij zijn bril mag ophouden, barst hij los: “ Gotsalmetruttebollen! Wat zullen we nou beleven? Ik heb U alles zojuist nog eens uittentreure uitgelegd en enig begrip verwacht voor mijn heldere standpunten in deze en dan krabbelt U nu plotseling weer even hard terug?
Zie ik zo bleek? Want ik sta hier en U daar! Of is U dat niet opgevallen? Is het U dan niet bekend dat die journalisten er wat op los liegen?”

(wordt vervolgd)

One Comment
  1. fredvanderwal permalink

    Dit is op Fredvanderwal's Weblog herblogd.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: