Skip to content

De ogenschijnlijk ludieke acties van rolstoel bestendige amateur kunstartiest Schaft uit St.-Annaparochie

november 24, 2012

De ogenschijnlijk ludieke acties van rolstoel bestendige amateur kunstartiest Schaft uit St.-Annaparochie

november 24, 2012

De ogenschijnlijke ludieke acties van kunstartiest Schaft uit Sit.-Annaparochie betreffen uitsluitend het centraal stellen van de eigen persoon op dorpsnivo waar deze zelf benoemde kunstenaar qua talent uitstekend thuis hoort.
Zo ook het laatste vertoon van smakeloosheid: het oprichten van een klungelig in elkaar getimmerde miniatuur galg bij het gemeentehuis van St.-Annaparochie.
In veel landen is de galg een middel om een ter dood veroordeelde te executeren. Uit dien hoofde vind ik het smakeloos om een galg te gebruiken voor de doorzichtige, herhaaldelijk geëxhibitioneerde pseudo ludieke ego tripperij van Schaft, een folkloristisch evenement dat in de jaren zestig bij sommige verlichte geesten in het westen opgang maakte. Hij is vijftig jaar te laat.
Deze inwoner van St.- Annaparochie lijkt als invalide begrijpelijkerwijze gepreöccupeerd met de dood.
Zo beweerde hij -om zichzelf te profileren- een jaar geleden in de Bildtse Post en de Leeuwarder Courant een email met een “doodsbedreiging” te hebben ontvangen van een collegakunstenaar.
In het dorp en tegen journalisten ventileerde hij mijn naam. Navraag bij burgemeester Krol, Het Centrum voor veiligheid en de politie wezen uit dat hij geen aangifte had gedaan.
Schaft liegt dus.
Moeten wij zo’n kunstenaar serieus nemen? Ik dacht toch van niet.

Schaft noemt zichzelf Maître graveur et créateur. De door hem zelf bedachte titel maître graveur is onzin. Deze op niets gebaseerde Franse begrippen doen potsierlijk aan voor een dorpeling ion Friesland die door zijn handicap nooit verder komt dan de plaatselijke supermarkt. Wellicht is Schaft geïnspireerd tot het gebruik van de Franse taal doordat mijn echtgenote en ik zoals mijn echtgenote en ik een Grande Maison in de Bourgogne bezitten sinds tien jaar. Het zal wel tot de verbeelding spreken.

Op de website van Schaft beweert hij een actiegroep te hebben opgericht “Kunstenaars zagen door”. Verwijst hij hiermee naar het feit dat hij als invalide maar één been heeft? We horen wel eens van die verhalen in de rubriek medische missers dat een patiënt het ziekenhuis binne komt voor bestrijding van een verkoudheid en even later de kliniek verlaat met een afgezaagd been.

Hij behoort tot het type kunstartiesten die hun werk op wanhopige wijze gratis uitdelen. In Friesland gebeurt dat wel eens een enkele keer vaker door nood en rampen artiesten. Het zijn zesde rangsartiesten, want wie zijn werk lief heeft en waardeert deelt het niet gratis uit. Eigenlijk zegt hij daarmee dat zijn werk nog net niet rijp is voor de kliko. De folklore van een een generatie artistike misfits en sukkels zonder sokkel.

De exposities die Schaft in het buurtcentrum houdt zijn zoals hij zelf zegt “gecertificeerd rolstoel bestendig”. Zijn lotgenoten kunnen gerust zijn.

Schaft zegt te strijden tegen de samenvoeging van gemeentes en vreest voor verlies van wat hij noemt de unieke Bildtse Cultuur.
O ja, bestaat die dan, behalve uit het spreken van een dialect? Onlangs gaf het gemeente bestuur de Bildste kultuurprijs aan een boer die braaf voort ploegde en dat kan van menig beroeps keunstner niet gezegd worden.. Een mooi gebaar en een uiting van de door de PVV en VVD ingezette minachting voor de kultuur.
Volgend jaar weer een ander kunstboer een prijs en daarna de putjesscheppers op zee prijs.

Schaft is tegen wat hij noemt de “decentralisatie” van het bestuur. Het bestuur wordt niet gedecentraliseerd maar meer gecentraliseerd door grotere bestuurlijke instituties in te stellen en gemeentes samen te voegen. De idee van “bestuurlijk afstand” die dan zou onstaan is onzin. Een gemeentebestuur is geen koffie leuten in de dorpskroeg maar zakelijke dienst verlening afgwikkeld aan balies en lokketten door vriendelijke dames en heren. Of die nu centraal geschiedt of zoals nu gedecentraliseerd maakt geen verschil, hooguit in kilometer afstand.

From → Zonder categorie

4 reacties
 1. fredvanderwal permalink

  De niets vermoedende dorpsbevolking denkt dat een clowneske dorpsgek als Schaft een arche type van het kunstenaarschap is.

  Like

 2. fredvanderwal permalink

  Red het Bildt maar dat zogenaamde “kunstwerk” van de amateur artiest Ron Schaft dat hij uit looft voor de zoveelste bezoeker van de website wil ik nog niet kado krijgen voor moederdag want wat Schaft maakt daar heb ik niks mee te schaften

  Like

 3. Ik heb eens wat op hem gegoegeld. Het is toch wel bijzonder hoe deze man zijn fiets weet te parkeren.

  Like

 4. fredvanderwal permalink

  REINE
  DAT HEB JE MET AL DIE ÉÉN BENIGEN
  APART RAS

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: